Trio’s willen Nading niet en protesteren bij president
22 Jun 2015, 10:46
foto


De Trio’s zijn misnoegd. Ze willen dat Carlo Lewis hun belangen in het parlement moet behartigen. Aida Nading (NDP) die gekozen is volgens de volgorde van de lijst, komt met 445 stemmen in het parlement. Lewis die 1.690 stemmen heeft vergaard, is niet gekozen. In een brief heeft granman Asongo Alalapadoe, grootopperhoofd van de Trio’s, president Desi Bouterse geïnformeerd over de ontevredenheid van zijn stamgenoten. Ze willen dat de president Nading vraagt om zich terug te trekken. Nading heeft inmiddels al bewilligd.

De Trio’ vinden dat hun stemmen niet zijn erkend en zij door het kiesstelsel zijn benadeeld. Aan Starnieuws zegt de granman dat de Trio’s als grote inheemse groep het lid Lewis graag in het parlement zien om de belangen van deze groep te behartigen. Aangezien zij op de hoogte zijn van de regelgeving binnen het kiesstelsel, hebben ze protest getekend en dit per brief bekendgemaakt aan het staatshoofd.

De protestgroep brengt onder de aandacht dat binnen Sipaliwini en omstreken Nading niet wordt gedragen als kandidaat. Lewis die op nummer 3 stond in Sipaliwini, heeft veel meer stemmen behaald. Dit is niet de enige reden waarom de inheemsen en marrons Nading haar voordracht niet accepteren. Zo zou zij weinig hebben betekend voor de groep. “En dan moet zij onze belangen behartigen,” stelt de granman. “De inheemsen staan achter mensen die willen werken voor hun gebied en deze op hogere hoogte kan brengen .Lewis heeft hart voor het gebied en houdt met zijn waarden en normen als mens de belangen van de groep hoog in het vaandel.”

Bij de afgelopen verkiezingen van 25 mei was Erwin Linga de lijsttrekker van de NDP in Sipaliwini. Hij heeft 1.649 stemmen vergaard. Aida Nading die op plek nummer 2 stond, heeft 445 stemmen gehad. En aangezien de NDP twee zetels heeft veroverd in Sipaliwini gaat de toewijzing volgens lijstvolgorde, waardoor Carlo Lewis die als derde op de lijst voorkwam, met 1.690 stemmen uit de boot valt. De nummer vier in Sipaliwini Nolitha Pansa wist 1.402 kiezers achter zich te krijgen.


Wanita Ramnath

U kunt de brief hier downloaden
pdf-icon.gif brief_trios_220615.pdf                
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April