Organisaties staan achter verkiezing Aida Nading (NDP)
20 Jun 2015, 04:14
foto
De lijst van de NDP in Sipaliwini. De partij heeft twee zetels behaald.


Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, Women’s Rights Center, Ultimate Purpose, Projekta, Vrouwen Parlement Forum, STAS International komen op voor Aida Nading (NDP). Zij is gekozen als lid van De Nationale Assemblee. Binnen haar partij wordt druk uitgeoefend dat zij niet bewilligt, omdat Carlo Lewis die op nummer drie in Sipaliwini is gekandideerd veel meer stemmen heeft gehaald.

De organisaties zeggen dat willekeurig wordt omgegaan met de interpretatie van regels, en inconsequent wordt geredeneerd. Bij de afgelopen verkiezingen zijn er meerdere gevallen waarbij een kandidaat meer voorkeursstemmen vergaarde dan een kandidaat die hoger op de kandidatenlijst geplaatst was. Ze vergaarden wel meer stemmen, maar niet genoeg om bij voorkeur gekozen te worden.

"Erg jammer, verzuchtten wij, bijvoorbeeld in de gevallen van Ann Sadi en Harriet Ramdien. Beiden zijn immers vrouwen van formaat, die al jaren hard werken voor en met de mensen in hun district, ongeacht welk politiek huis zij kozen. We hadden ze graag (terug) gezien in het parlement. Jammer dus, en wellicht onrechtvaardig. Maar wij respecteren de kiesregeling, en ageren daarom niet dat de personen die wel gekozen zijn, plaats moeten maken voor Sadi en Ramdien", stellen de organisaties.

In Sipaliwini is Aida Nading op lijstvolgorde gekozen. Carlo Lewis heeft meer stemmen dan zij, maar niet genoeg om op eigen kracht een zetel te vergaren. Nading is gekozen, en zij is wettelijk en rechtmatig de volksvertegenwoordiger voor Sipaliwini. Er is geen enkele reden om de kiesregeling opzij te zetten in dit ene geval, maar niet in de andere gevallen. Als van Nading wordt geëist dat zij niet mag bewilligen, dan moet dat in het geval van Ann Sadi ook gebeuren, vinden de organisaties.

Er wordt een dringend beroep op de NDP gedaan om de verkiezing van Aida Nading te respecteren. "Aan Aida Nading geven wij mee haar DNA lidmaatschap te aanvaarden en het parlementair werk vol goede moed op te pakken. Wij volgen de ontwikkelingen - en wij geven mee dat als Mevrouw Nading besluit niet te bewilligen - en zij vervolgens op een andere politiek benoemde positie wordt teruggezien, wij dat zullen interpreteren als het resultaat van de druk die de partij op haar heeft uitgeoefend. En een bewijs dat de grootste partij van Suriname de strijd voor gelijkheid van vrouwen niet erg serieus neemt", zeggen de organisaties in een verklaring.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April