Suriname maakt goede indruk op Law Moot Competition
16 Mar 2015, 17:30
foto
Jacintha Asarfi, Fayaz Sharman en Manuela Sijlman.


Suriname heeft het niet slecht gedaan op de Internationale Law Moot Competition van de Caribbean Court of Justice (CCJ) in Trinidad & Tobago. Deze competitie geeft aan juristen in de lidstaten van de Caricom de gelegenheid hun onderzoek en verdedigingsvaardigheden verder te ontwikkelen in een echte rechtszetting. Het hoofddoel van de Law Moot Competition is het stimuleren van het bewustwording van het oprichtingsverdrag (Revised Treaty of Chaguarama) van de Caricom. Binnen de Caricom is de CCJ het enig gerechtshof met de bevoegdheid om het oprichtingsverdrag te interpreteren. Dit staat bekend als de ‘Court’s Original Jurisdiction).

In de competitie die sinds 2009 wordt gehouden is dit jaar de aandacht gericht op de uitvoerbaarheid van uitspraken die zijn gedaan door het Caribisch gerechtshof in zijn originele jurisdictie en verwijzingen van nationale gerechtshoven die betrekking hebben op het oprichtingsverdrag van de Caricom.

De zevende editie van deze competitie is afgelopen vrijdag gehouden. Studenten en rechtsgeleerden van acht universiteiten en rechtsscholen in de Caricom hebben hieraan deelgenomen. Het gaat om The University of the West Indies (Cave Hill), University of the West Indies (St Augustine) University of Guyana (Guyana), Faculty of Law of the University of Technology (Jamaica), Hugh Wooding Law School (Trinidad & Tobago), Norman Manley Law School (Trinidad & Tobago), Eugene Dupuch Law School (Bahamas) en FHR School of Law (Suriname). De FHR school of Law heeft voor de tweede keer meegedaan aan de CCJ Law Moot competitie. Van het jaar is een groep van vier studenten, Jacintha Asarfi, Fayaz Sharman, Manuela Sijlman en Gina Griffith als team advisor geselecteerd om het instituut te vertegenwoordigen. Deze studenten zijn in de afrondende fase van hun studie Master International and Comparative Law.

Vierde plek
De afgevaardigde studenten hebben zich in de rol geplaatst van advocaat binnen de CCJ. Verder hebben de eerste jaar studenten van de Juridische Faculteit van de University of the West Indies (St Augustine campus) de rollen vervult van, Moot Registry, Registrar, Deputy Registrar, Court Support Officer, Marshal, Timekeeper en Usher. De mootcourt werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het Diplomatieke Corps; Consulaire Corps; leden van de Superior Courts of Record; vertegenwoordigers van de private sector; rechtenstudenten en studenten van de middelbare school.

De Eugene Dupuch Law School van de Bahama's heeft de veel begeerde ‘CCJ-Challenge Shield’ dit jaar gewonnen. Suriname won wel zijn wedstrijd van de Hugh Wooding Law School uit Trinidad & Tobago. Deze school behoort tot een van de beste rechtsopleidingen in de Caricom. Suriname eindigde derde en heeft de FHR School of Law bewezen tot de top 3 van het Caribisch gebied te behoren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May