'Surcalcia' wordt nieuw bedrijf Grassalco en C.O.Williams
15 Feb 2014, 00:00
foto


Surcalcia. Zo zal het bedrijf heten dat door Grassalco en C.O. Williams Construction Limited uit Barbados wordt opgezet. Surcalcia zal steenslag, graniet en kaolien verwerken en exporteren naar de regio, voornamelijk Barbados. "Dit jaar nog zal het bedrijf er staan", verzekert Dimitri Lemmer, chief commercial officer van Grassalco. "Er hebben zich nieuwe ontwikkelingen voorgedaan die beide partijen willen meenemen in de overeenkomst voordat er getekend wordt, deelt hij mee."

Het ondertekenen van de 'memorandum of understanding' is voor onbepaalde tijd verschoven. Beide bedrijven zijn tijdens gesprekken en bezoeken aan elkaar tot de ontdekking gekomen dat ze veel meer voor elkaar kunnen betekenen, geeft Lemmers aan. In eerste instantie zou er van elkaar geïmporteerd worden. De schepen die graniet en steenslag leveren zouden terugkeren met kalksteen. Grassalco zal hierbij zijn netwerk ter beschikking stellen om de kalksteen te distribueren in Suriname. Kalksteen kan gebruikt worden in de bouwsector, bij bodemstabilisatie, waterzuivering, voor veevoer en in de chemische- en voedingsindustrie." C.O. Williams zal steenslag, graniet en metakaolien uit Suriname kopen voor de constructie van waterwerken in het Caribische gebied. Metakaolien is een product van Moengo Minerals. Metakaolien is een additief voor cement en beton. Het maakt het materiaal waterbestendig en steviger.

Samenwerking verbreed
Technologie en logistiek hebben nu de basis voor samenwerking verbreed.
"Zij beschikken over expertise die we kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van onze projecten met name de steenslaggroeve op kamp 52 in het westen" merkt Lemmers op. "Het ethanol project van Staatsolie in het westen maakt het interessant om de steengroeve op Apoera in productie te brengen." Grassalco wil gebruikmaken van de scheepsfaciliteiten van C.O. Williams terwijl zij haar netwerk ter beschikking stelt om de kalksteen te distribueren.

De komende jaren zal de regio honderden miljoenen investeren in oeververdediging, landaanwinst en het bouwen van aanlegplaatsen voor cruiseschepen. Er zal ruim US$ 300 miljoen nodig zijn aan graniet en steenslag. Surcalcia komt te staan op Boxel op een terrein van 1.8 hectare. Van daaruit zal de geïmporteerde kalksteen gedistribueerd worden en graniet, steenslag en metakaolien worden geëxporteerd. "Voorzichtig geschat kan Grassalco de komende zeven jaar US dollar honderd miljoen verdienen", voorspelt Lemmers.

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April