Privatisering SBBS brengt onzekere toekomst arbeiders
24 Jan 2014, 17:00
foto
De finale bijeenkomst voor de privatisering van SBBS op de werkkamer van minister Hendrik Setrowidjojo.


“Diep in mijn hart ben ik niet happy”, zegt vakbondsleider Michael Sallons, maar het kan niet anders dan het bedrijf te verkopen. Alleen op die manier kunnen we de toekomst van het bedrijf veilig stellen. Sallons doet deze uitspraak tegenover Starnieuws kort nadat hij en collega vakbondsleider Dayanand Dwarka donderdag op een persconferentie over de verkoop van Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS), hebben aangegeven achter de privatisering te staan.

Sallons en Dwarka beseffen beiden dat met de verkoop van de SBBS, de positie van de werknemers en hun gezinnen, nog niet is veiliggesteld zoals gewenst. “Tijdens de privatisering is niet zozeer gesproken over de toekomst van de werknemers als over de overname van het bedrijf zelf”, zei Dwarka in een eerder gesprek met Starnieuws. Op de persconferentie benadrukten hij en Sallons dat tijdens de gesprekken om het bedrijf te privatiseren, er geen pakket was dat de positie van de arbeiders zou garanderen of zelfs verbeteren. De enige zekerheid die de werknemers te Jarikaba en te Nickerie hebben, is dat zij nu worden overgenomen door een nieuw op te richten naamloze vennootschap genaamd Food and Agriculture Industrie (FAI).

Beste optie
De SBBS heeft volgens de directie een “dynamische schuld, die niet wordt overgenomen door FAI, zij het dat administratief de SBBS deze schuld binnen de boezem van Univeg, de moedermaatschappij van FAI wegwerkt". In december waren er zware verliezen in de sector. Volgens de leiding van SBBS is de schuld daardoor nog meer toegenomen. Er kan nog niet worden aangegeven hoe groot de schuld precies is. De vakbondsleiders Sallons en Dwarka beseffen dat de positie van het bedrijf en dus van de arbeiders verder is verslechterd. "Verkopen aan een Europese speler was de beste optie, anders zou de toekomst nog onzekerder zijn en weet je niet als je het bedrijf kan behouden”, zegt Sallons.

De privatisering of verkoop van de SBBS heeft langer dan vijf jaar geduurd en werd al in 2007 aangekondigd. Tussen toen tot nu de verkoop aan Univeg, heeft de Europese Unie 21 miljoen euro besteed om het bedrijf van de ondergang te redden. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt dat daardoor het bedrijf nu is wat het is en verkocht kan worden. In een tweede project van de Europese Unie, voor het gezond maken van bedrijven van bananen producerende landen, zal nog een bedrag van 9 miljoen euro worden besteed aan SBBS, maar nu via de Belgische maatschappij Univeg.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April