Na 119 jaar vertrekken Zusters van Liefde uit Suriname
23 Aug 2013, 18:30
foto
De Zusters van Liefde ontvangen als blijk van waardering een schilderij van het St. Vincentius Ziekenhuis. (Foto: SVZ)


Met veel waardering en dankbaarheid heeft het St. Vincentius Ziekenhuis afscheid genomen van de Zusters van Liefde uit Tilburg, Nederland. Deze congregatie heeft in 1916 het St. Vincentius Ziekenhuis opgericht. Op 27 augustus vertrekken de laatste twee Zusters van Liefde uit Suriname. Hiermee komt dan een einde aan 119 jaar liefdevol werk in Suriname.

Algemeen directeur Manodj Hindori, sprak zijn erkentelijkheid uit voor het werk van de Zusters van Liefde. Hij gaf hen mee dat zij de Surinaamse gemeenschap het mooiste ziekenhuis van Suriname hebben geschonken, waarin vele Surinamers zijn geboren en waar er nog veel meer mensen liefdevol zijn verpleegd door de nonnen.

Ook Humphrey Schurman, voorzitter van de Raad van Toezicht, roemde het zaad dat de Zusters van Liefde in 1916 hebben geplant. Het ziekenhuis is verder uitgegroeid tot een grote instelling, maar nimmer mag vergeten worden dat de kiem door de Zusters van Liefde is gelegd. Als blijk van waardering kregen de Zusters van Liefde een schilderij van het St. Vincentius Ziekenhuis aangeboden en werd een gedenkplaat in het ziekenhuis onthuld.

Missie
De Zuster van Liefde uit Tilburg kwamen op 29 september 1894 aan in Suriname, nadat de toenmalige bisschop, Monseigneur Wulfingh daartoe een verzoek had gedaan. Zij kwamen toentertijd hierheen voornamelijk om de melaatsen in Suriname te verplegen. Na verloop van tijd groeide de behoefte aan een eigen ziekenhuis. In 1912 kregen de Zusters van Liefde een stuk terrein achter de Kathedraal toegewezen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis.

Op 19 juli 1916 werd het St. Vincentius Ziekenhuis formeel geopend en ingewijd door Monseigneur Van Roosmalen. Acht dagen later trokken de hier aanwezige Zusters van Liefde in het ziekenhuis en dezelfde dag nog werden de eerste patiënten ontvangen. Hoewel hun aantal in de loop der jaren steeds verder terugliep, bleven de Zusters van Liefde tot 2006 nog actief in het ziekenhuis, zegt het ziekenhuis in een persbericht. De band tussen het ziekenhuis en de Zusters van Liefde bestaat al 97 jaar.

Namens het Generaal Hoofdbestuur van de Zusters van Liefde sprak zuster Dorine Drost een dankwoord uit voor alle hulde. Zij vertelde over de warme gevoelens die alle nog in leven zijnde zusters voelen voor Suriname. Zij zijn met veel barmhartigheid voor hun medemens vertrokken naar het onbekende Suriname en hebben zich allemaal hier, ondanks de culturele verschillen, al gauw helemaal thuis gevoeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May