Suriname kan uitstoot broeikasgassen met 31% verminderen
31 Jul 2013, 18:00
foto
Directeur Henna Uiterloo met het rapport.


Suriname is in staat met aangepaste regelgeving en een strikt energiebeleid te zorgen voor 31% minder uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit kwam vandaag naar voren tijdens de presentatie van het tweede nationale communicatie rapport over klimaatverandering in TBL-Cinema.

De energiesector is verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van broeikasgassen, gevolgd door de agrarische sector. Voor deze twee sectoren zijn dan ook belangrijke aanbevelingen opgenomen in het document. De totale uitstoot van CO2/koolstof bedraagt 5677.94 CO2/equivalent. Dit komt uit de energie sector (industrie en auto's).

Risicoland
Met de lancering van het rapport voldoet Suriname aan zijn rapportageplicht aan de klimaatconventie van de Verenigde Naties. Directeur Henna Uiterloo van het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu, zegt dat naast rapportage het document ook inzicht geeft in hoe de verschillende sectoren in de economie zich verhouden met klimaatverandering.

In de rapportage wordt een beeld gegeven van de Surinaamse situatie, welke sectoren de meest significante zijn die zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen. In het rapport staat welke maatregelen genomen moeten worden en welk beleid moet worden ontwikkeld om het land weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vaststaat dat Suriname nog altijd een van de meest risicolanden is in de Caribische regio die staat blootgesteld aan de gevolgen.

Alternatieve energie
Aspecten uit de energiesector die hoog scoren zijn de auto's en de verwerkingsindustrie. In de aanbevelingen die zijn gedaan is voorgesteld dat Suriname voor zijn energievoorziening zich meer moet gaan richten op alternatieve hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen. Een belangrijke daarvan is dat energie opgewekt uit biomassa, het gebruik van biobrandstof, hydro projecten en zonne-energie in windrijke streken.

Biodiesel lijkt voor de verwerkingsindustrie een belangrijke aanpassing om de uitstoot te verminderen. Met name voor de informele goudsector zou dit belangrijk zijn. Uiterloo zegt dat de nieuwe plant bij de Suralco zal moeten aantonen hoe effectief biobrandstof is voor de sector.

Versterken instituten
Voor de agrarische sector is volgens het rapport belangrijk de groei van bomen om CO2 te kunnen blijven vasthouden en de opslag van koolstof in moerassen en de bodem. Ook het aanplanten van suikerriet en mangrove is een van de aanbevelingen. De aanbevelingen moeten de overheid inzicht geven hoe invulling te geven aan haar beleidsdoelen in het ontwikkelingsplan 2012-2016. Volgens het directoraat Milieu moeten daarbij alle belangrijke instituten worden betrokken. Het versterken van instituten zal zeker moeten plaatsvinden terwijl deskundigen verder opgeleid moeten worden. Een belangrijk aspect waaraan gewerkt moet worden is het verzamelen en registeren van data.

Volgens Uiterloo zijn de gegevens in het rapport belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land. Zij wijst er op dat de drang naar groei en economische ontwikkeling er in de ontwikkelde landen voor heeft gezorgd dat die nu verantwoordelijk zijn voor de meeste uitstoot van gassen in de atmosfeer. “Economische ontwikkeling zal moeten plaatsvinden, maar dan wel op en duurzame manier en daar geeft het rapport goede richtlijnen voor”, zegt Uiterloo. Volgens haar heeft Suriname dat zich in een opwaartse ontwikkelingstrend bevindt het voordeel gezien en geleerd te hebben in de ontwikkelde landen hoe het niet moet. “Ons land heeft die ontwikkeling nodig, waar we voor moeten zorgen is dat er een evenwicht komt met hoe we omgaan met de natuur”, zegt Uiterloo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May