Rode Kruis vraagt inspanning tegen genderongelijkwaardigheid
08 Mar 2013, 08:00
foto


(Aangeboden)

Terwijl de wereld kijkt naar de voortgang van Malala Yousafzai, het jonge Pakistaanse meisje dat in het hoofd geschoten is om dat ze onderwijs wilde volgen en met haar ook elk kind, en de brute verkrachting en moord op een jonge vrouw in een bus in India, blijven wij in Suriname ook niet bespaard van interpersoonlijk geweld – dat is wanneer mensen elkaar pijn doen. Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) die als missie heeft: 'het helpen van de meest kwetsbaren' roept op tot een meer gezamenlijke inspanning tot het wegwerken van gender-discriminatie en geweld door het ongedaan maken van de onderliggende oorzaak – namelijk gender ongelijkwaardigheid.

08 maart 2013, Internationale Dag van de Vrouw, wordt wereldwijd gevierd om de economische, politieke en sociale verworvenheden van vrouwen in het verleden, heden en de toekomst te gedenken en in herinnering te brengen de ongelijkwaardigheid die tegengegaan moet worden. Ongelijkwaardigheid neemt vele vormen aan en is geworteld in de ongelijkheid in macht tussen individuen, hetgeen kan leiden tot discriminatie en geweld. Het aanpakken van de ongelijke toegang tot onderwijs, economische middelen en beslissingsbevoegdheid door vrouwen is essentieel om hen te stimuleren hun middelen en capaciteit om zichzelf, hun families, bestaansmiddelen en gemeenschappen te beschermen.

Gendergelijkwaardigheid
Gendergelijkwaardigheid is van cruciaal belang voor de progressieve ontwikkeling van de mensheid - het is een fundamenteel mensenrecht. Wanneer gendergelijkwaardigheid actief wordt bevorderd, kan het individuele levens en samenlevingen als geheel positief transformeren en verbeteren. Door het bevorderen van gendergelijkwaardigheid en het omarmen van diversiteit, kan de impact van vele andere humanitaire problemen zoals geweld, onrechtvaardigheden binnen de gezondheidszorg en de negatieve gevolgen van rampen, worden verminderd.

Gedragsverandering is hierbij de sleutel en de Rode Kruis en Rode Halve Maan beweging, waaronder ook het Jeugd Rode Kruis in Suriname, heeft daar ervaring mee. Het gedragsverandering programma (Youth as Agents of Behavioural Change) en andere initiatieven, laat zien dat door bevordering van sociale integratie met inbegrip van specifieke maatregelen om genderongelijkwaardigheid te bestrijden enkele zaken vereist zijn zoals: het veranderen van attitudes, mentaliteit en gedrag - een verandering die wordt geïnitieerd vanuit onszelf, onze gemeenschappen maar ook onze overheden en organisaties.

Verandering begint bij jezelf
Het SRK is een humanitaire organisatie die tezamen met relevante actoren een bijdrage zal leveren teneinde interpersoonlijk geweld in onze samenleving te helpen reduceren met de introductie van trainingsmodules die ons bewuster maken over hoe wij onze omgeving voor onszelf en onze kinderen veiliger kunnen maken onder andere door signalen van gevaar vroeg te herkennen en te voorkomen.

Verandering voor gelijkheid moet beginnen bij jezelf. Het Surinaamse Rode Kruis doet een oproep aan ieder individu om de verandering te zijn binnen onze families, sociale netwerken, gemeenschappen en organisaties.

Een humanitaire Internationale dag van de Vrouw toegewenst
Het Surinaamse Rode Kruis
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May