Surinaamse jongeren debuteren in ‘Lost in Hustle’
15 Dec 2012, 21:40
foto
Een scène waarin de bekende Surinaamse artiestenEtienne Ost en Lodiliki Loba in actie zijn.


Tientallen Surinaamse jongeren uit de volksbuurt schitteren al een week in de nieuwste Surinaamse film ‘Lost in Hustle’. De film gaat over Surinaamse jongeren in achterstandswijken die er alles aan doen om de cirkel van armoede te doorbreken, en onder druk van de onderwereld niet schromen om in de criminaliteit te gaan. Met alle gevolgen van dien...

De film met in de hoofdrol El Durando Misiedjan, Ettiene Ost, Claimen Creton, Marianne Cornet en Jovanna Kropie ging op 6 december met twee volle zalen in première in TBL Cinemas. Speciaal voor deze gelegenheid was filmmaker Didier Chabi wederom naar Suriname afgereisd. Hij werd in Suriname vergezeld door gold record winner Ray Neiman, die een belangrijke muzikale bijdrage heeft geleverd aan de film.

De praktijk
In ‘Lost in Hustle’ is te zien hoe een naïeve jongen uit een achterstandswijk wordt gerekruteerd om drugs te verkopen door oudere buurtgenoot die pas is vrijgekomen uit de gevangenis. Deze werkt op zijn beurt voor een maffiabaas die in een tweestrijd zit met zichzelf: gaat hij door in die onderwereld met drugs, geld en wapens of begint hij met een schone lei.

De film is doorspekt van actie, drama, maar ook veel humor. Er wordt Nederlands, Surinaams en Aucaans gesproken, met Engelse ondertiteling. De cast bestaat voornamelijk uit artiesten, toeristen en jongeren die voor het eerst acteren in een film. De filmmaker waardeert het dat de cast ook heeft geassisteerd op de filmset.

Achtergrond regisseur
Filmmaker Didier Chabi (39), geboren in Benin, West Afrika, is een Europees-Afrikaanse acteur, producer, scriptschrijver en regisseur. Hij werkt onder andere in Nederland, Duitsland en in de VS. Chabi werd vooral bekend door de Nederlandse Emmy Award winning sitcom, 'All Stars', van Jean van der Velde, uit 1999 en 2000.

Chabi was sinds de jaren negentig gefascineerd van Suriname, ondanks hij er nooit was geweest. Het was zijn innige wens om naar het land beter te leren kennen. Ruim vijftien jaar later, lukte het hem via een bekende Surinaamse artiest in Nederland om kennis te maken met Suriname. Hij was meteen verliefd op het land. Het kwam ook meteen ter sprake dat hij hier een film zou maken. En zoals het een goede filmmaker betaamt, zette hij zijn projecten in Europa en Amerika on hold om een half jaar research te doen in Suriname. Deze periode bracht hij door tussen jongeren in de volksbuurten. De film is geproduceerd door Haydee Graanoogst en Clifton Waterberg. De post-production vond plaats in Los Angeles, California.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April