Medische hulp al 50 jaar bereikbaar voor bewoners Djoemoe
21 Sep 2012, 19:00
foto


In het dorp Djoemoe treft de bevolking voorbereidingen om te feesten. Het gezondheidscentrum van de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ), bekend als het Jaja Dandè Hospitaal Djoemoe, bestaat deze maand 50 jaar. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders, zoals assembleevoorzitter Jenny Simons en de minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, zullen de receptie in het dorp op 29 september bijwonen. Het zijn echter de bewoners van Djoemoe zelf die redenen hebben om op 28 september de feestelijkheden in te luiden.

In de stad is de bereikbaarheid van medische hulp bij ziekte of ongeluk misschien vanzelfsprekend. In het binnenland moeten de mensen echter lange afstanden afleggen om minimale zorg te verkrijgen. Het gezondheidscentrum speelt een belangrijke rol bij de medische zorg in het gebied. Het centrum behelst een poli waar gezondheidsassistenten patiënten behandelen en het beschikt over een beddenhuis voor de observatie van zieken. Hierdoor hoeven patiënten niet in alle gevallen steeds af te reizen naar Paramaribo voor observatie.

Gezondheidsbevordering
Het Jaja Dandè Hospitaal is sinds haar opening in 1962 steeds uitgebreid. Het ziekenhuis is met de jaren veranderd in een gezondheidscentrum. Het centrum is een hoofdpost en heeft als bijposten de poliklinieken te Semoisie en Kajana. In totaal zijn ongeveer 9000 bewoners van 20 omliggende dorpen aangewezen op diensten vanuit deze poli’s. Onder Djoemoe alleen ressorteren er elf dorpen.

De Medische Zending richt zich vooral op gezondheidsbevordering, waarbij de dorpsgemeenschappen betrokken worden om ziekten in hun eigen directe omgeving te voorkomen. Via onder andere gezondheidsbevorderingsprojecten wordt ook in Djoemoe gewerkt aan de verbetering van de gezondheidszorg. Hierbij zijn veldbezoeken, gemeenschapsparticipatie, ouderenzorg aan huis en voorlichting geven geïdentificeerde manieren om het doel te bereiken, meldt de MZ in een persbericht.

Jaja Dandè
Over Jaja Dandè leren kinderen uit de derde klas van de lagere school dat zij een bijzondere en dappere vrouw was. Als medicijnvrouw had zij een grote invloed in de toenmalige marrongemeenschap waarin zij woonde. Zij heeft haar invloed aangewend om haar volk, de Saramacaners, ervan te overtuigen hun wantrouwen tegen blanken te overwinnen en zendelingen in het dorp toe te laten. Dit gebeurde in 1765 in een tijd dat marrons in het bos opgejaagd werden en gedood of gevangen genomen werden door gezanten van plantage-eigenaren.

Haar verhaal is door overlevering tot de huidige dag bekend. Toen op 15 september 1962 het nieuwe ziekenhuis te Djoemoe vernoemd moest worden, is het naar deze dappere vrouw genoemd op voorstel van de toenmalige granman Aboikoni die ook de opening deed. De bouw van het Jaja Dandè hospitaal begon in maart 1961, waarna de opening op 15 september 1962 officieel geschiedde. Op de openingsdag van het ziekenhuis zelf was er een kerkdienst en werden verschillende toespraken gehouden, waaronder die van gouverneur Currie, de eerste Surinamer in die functie, als ook van granman Aboikonie.
Advertenties