Hor’ Pasensi, treffend voor relatie man en vrouw
02 Jul 2012, 06:00
foto
Serge Guds (links) en Jeffrey Quartier. (Foto: Rachel Dompig)


Het gevoel van opwinding bekroop Jeffrey Quartier op een bewuste avond toen hij een heldere gedachte kreeg over de melodie en een beetje van het refrein van het lied Hor’ Pasensi. “Je krijgt direct een vlaag van inspiratie. In de geest hoorde ik de woorden en het ritme en zong meteen manten doro, neti p’sa. Mi no man’ syi fa yu ay ben lon watra. Mi no wan’ yere f’ yu sten tak’ un’ lobi k’ba ˮ, zegt Jeffrey aan Starnieuws.

Zo was hij de hele avond bezig met het rijmen en zingen van zijn ingevingen. Vervolgens legde hij de woorden vast en maakte hij direct contact met een vriend die de keyboard bespeelt. Serge Guds is de persoon die Hor’ Pasensi zal vertolken op 3 augustus tijdens het Suripopfestival.

Geduld
Het lied gaat over een man en vrouw, die moeilijke tijden doormaken in hun relatie. In dit geval zingt de man voor de vrouw. De vrouw wil de relatie beëindigen, maar de man probeert haar ondanks alles te bemoedigen geduldig te zijn en hoopvol gestemd te blijven in het leven.“De man zingt heb hoop, houd vol en als je geduld hebt komen we er wel uit. Tijdens het zingen uit de man zijn liefde voor zijn vrouw en benadrukt hij hoeveel zij voor hem betekent”, vertelt de componist vol enthousiasme.

Zelf heeft Jeffrey zo een ervaring niet opgedaan, maar tijdens het schrijven probeert hij zich in te leven in de rol van de man.“Als ik een idee krijg, raak ik zo opgewonden erover. Tijdens het schrijven neemt de spanning toe en als ik er klaar mee ben krijg ik een ontladen gevoel”, deelt hij vol overgave mee. Ook Sonny Khoeblal leverde zijn bijdrage door het muzikaal gedeelte te arrangeren.

Uitbeelding
Op voorstel van Harold Telgt is Serge Guds benaderd door Jeffrey om Hor’ Pasensi uit te beelden. Voor Serge is het zingen van Hor’ Pasensi een geheel nieuwe ervaring. Bij het horen van de tekst was hij helemaal weg van de song. “De woorden hebben mij zo aangesproken dat ik gelijk ja heb gezegd. De tekst heeft mij zo geïnspireerd. Zelf hou ik van balladsˮ, benadrukt Serge.

Tijdens de brigde van het lied wordt er naar een climax gewerkt en is de focus op meer drama gelegd. “Mi sab’ tak’ un mus’ tan makandra. A libi dis’ n’ e pramis’ tamara”, zingt de vocalist met gebalde vuisten. Hij moet zich inleven in de positie van de man, zodat de emoties tot uiting komen tijdens de presentatie van het lied.“Het lijkt alsof ik de situatie voor mij zie. Ik heb zo een hoop en tegelijkertijd heb ik te doen met de mensen. Of het nog goed komt is de vraag”, benadrukt de zanger. Wees geduldig, heb hoop en geef niet op ongeacht de situatie is de boodschap die Jeffrey en Serge door kunst willen overbrengen op de samenleving. In 2006 behaalde Jeffrey de derde plaats met het nummer ‘Still Mine’, dat gezongen werd door Bryan Muntslag.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May