Parmessar wil opheldering van IMF over hervormingen
De fractieleider van de NDP, Rabin Parmessar, wacht nog steeds op een schriftelijk antwoord van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op tal van punten door hem gepresenteerd tijdens een recente bijeenkomst met stafleden. Aan het IMF is gevraagd om dieper in te gaan op zorgpunten zoals de uitvoering van het sociale programma voor kwetsbare bevolkingsgroepen en het tempo van de hervormingen in de publieke sector. Parmessar zegt in gesprek met Starnieuws dat het IMF gevraagd is om data te verstrekken en ook de maatstaven die worden gebruikt om de vooruitgang te beoordelen. Ook is ingegaan op de Open Markt Operaties (OMO's) en het terugdringen van het begrotingstekort.
Het verwachte begrotingstekort voor 2024 blijft volgens Parmessar een groot probleem. Aan het IMF is gevraagd wat de specifieke factoren zijn die aan dit tekort bijdragen en welke maatregelen worden overwogen om het tekort sneller terug te dringen? "We begrijpen dat het IMF-programma de nadruk legt op begrotingsverantwoordelijkheid. Kunt u echter verduidelijken welke soorten financiering worden gebruikt om het begrotingstekort te dekken? Bestaat het risico dat de economie te zwaar leunt op schulden, en hoe zal dit op de lange termijn worden aangepakt?" is gevraagd aan het IMF.
Tijdens het recente staatsbezoek aan China had de regering gesproken over het finaliseren van de schuldsanering. Tegelijkertijd werd samen met Guyana een leningaanvraag ingediend van ruim US$ 300 miljoen voor financiering van de brug over de Corantijnrivier. Hierdoor zal de schuld aan China toenemen. De NDP-fractie wil van het IMF weten hoe deze actie wordt beoordeeld met het oog op de inspanningen voor schuldherstructurering.
Hoewel er zich enkele positieve signalen voordoen, blijven de algemene economische prestaties van Suriname zwak, meent Parmessar. Aan het IMF is gevraagd dieper in te gaan op de belangrijkste factoren die de economische groei belemmeren, afgezien van de directe begrotingsproblemen? Welke specifieke aanbevelingen heeft het IMF om deze onderliggende kwesties aan te pakken en de duurzame economische ontwikkeling in Suriname te stimuleren?
Over het OMO-programma van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitleg gevraagd naar de grondgedachte achter het oorspronkelijke voorstel van het IMF als instrument om de inflatie aan te pakken. "In hoeverre werd door het IMF geanticipeerd op de mogelijke mislukking van het OMO-programma? Wanneer werd het IMF zich ervan bewust dat het programma niet de gewenste resultaten opleverde? Waarom was er, gezien de schijnbare tekortkomingen van het OMO-programma, niet een snellere aanbeveling om het stop te zetten en alternatieve maatregelen te onderzoeken?" De NDP fractie wil weten of gezien de beperkingen van het programma, dit geheel moet worden stopgezet, of zijn er aanpassingen die de effectiviteit ervan zouden kunnen verbeteren? Er zijn uitvoerige vragen gesteld over de OMO's.
De CBvS heeft een significante toename van de liquiditeitsmassa binnen de economie gerapporteerd. Aan het IMF is gevraagd hoe deze toename van de liquiditeit zich verhoudt tot het OMO-programma en de beoogde effecten ervan. Werd door het IMF tijdens de ontwerpfase van het programma geanticipeerd op de potentiële inflatoire impact van deze toegenomen liquiditeit? Zo ja, welke maatregelen zijn genomen om dit risico te beperken? Welke specifieke aanbevelingen heeft het IMF om het probleem van de overtollige liquiditeit aan te pakken, en hoe kunnen deze aanbevelingen in overeenstemming worden gebracht met de doelstellingen van het OMO-programma?
Uit rapporten blijkt dat overheidsinstanties zelf hun elektriciteitsrekeningen niet aan EBS betalen, waardoor de financiële situatie van het bedrijf verder onder druk komt te staan. Is het IMF op de hoogte van deze kwestie? Welke maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat overheidsinstanties hun financiële verplichtingen jegens EBS nakomen en daarmee een rechtvaardiger en duurzamere energiesector bevorderen? De NDP fractie heeft het IMF gevraagd om de bestaande mechanismen toe te lichten om de voortgang bij het aanpakken van inefficiënties bij EBS te monitoren en ervoor te zorgen dat kostenbesparingen worden gerealiseerd?
Vandaag
-
06:53
Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
-
04:55
Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
-
02:57
Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
-
00:59
Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
-
00:00
Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten