Foto’s essentieel voor effectieve overheidscommunicatie
Naar aanleiding van een publicatie van een politieke partij waarbij kritiek wordt geuit op de visualisatiestrategie van de overheid, wens ik als overheidscommunicator, mijn inzichten over het onderhavige te delen ter verrijking van de discussie hieromtrent.
Wat is het belang van een visualisatiestrategie voor de overheidscommunicatie? Als decennialange ervaren overheidscommunicator ben ik ervan bewust dat het helpt bij het effectief communiceren van complexe informatie, waardoor de impact en begrijpelijkheid van beleidsmaatregelen en andere belangrijke boodschappen worden vergroot. Een overheid die wordt verweten een ‘fotobeleid’ te voeren, wordt vanuit de optiek van de overheidscommunicatie geïnterpreteerd als succesvolle communicatie, waarbij complexe informatie over het beleid visueel begrijpelijk en aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Ik vind dat overheidsvoorlichters de bedoelde kritiek als een compliment mogen beschouwen.
Het gebruik van foto's in het informeren van de samenleving over bijvoorbeeld het jeugd- en arbeidsbeleid is een krachtige tool. Het helpt niet alleen om de boodschap helder en begrijpelijk over te brengen, maar draagt ook bij aan het creëren van betrokkenheid, transparantie en vertrouwen. Het resultaat van deze visualisatiestrategie is dat burgers en maatschappelijke organisaties spontaan tot actie worden gedreven om mee te helpen denken over het beleid. Het leidt tot burgerparticipatie, waarbij personen en maatschappelijke organisaties hun inzichten, ervaringen en best practices delen met de overheid. Hierdoor kan het beleid beter worden afgestemd op de werkelijke behoeften en uitdagingen in de samenleving.
Overheidsbestuurders, onder wie ministers, dienen in het belang van deze communicatiestrategie wel hun deur open te houden voor de samenleving en dienen bereid te zijn een open oor te hebben voor burgers. Ook van deze activiteiten die niets anders zijn dan een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie, dient de overheid de samenleving te informeren en wel op een visuele en toegankelijke manier. Zelfs als het gaat om ‘lintjesknipceremoniën’.
Hoewel een lintjesknipceremonie op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijkt, kan het informeren van de samenleving hierover meerdere nuttige functies vervullen. Het kan helpen om publieke aandacht te genereren, overheidssteun en legitimiteit te tonen, verantwoording en transparantie te bevorderen, en het gemeenschapsgevoel te versterken. Daarom kan het nuttig en belangrijk zijn om de samenleving te informeren over dergelijke gebeurtenissen. Dergelijke ceremonies kunnen gemeenschapsgevoel en trots stimuleren, vooral als het gaat om projecten die een directe impact hebben op de lokale bevolking.
Het communiceren van dergelijke gebeurtenissen draagt bij aan de transparantie van overheidsactiviteiten. Het laat zien dat de overheid actief betrokken is bij projecten en initiatieven in de samenleving. Het communiceren van bijvoorbeeld de opening van een buurtwinkel door de president van het land kan de interesse en deelname van het publiek en andere belanghebbenden stimuleren. Mensen zijn eerder geneigd om deel te nemen aan iets dat officieel wordt erkend en geopend door een hoge overheidsfunctionaris.
Nogmaals lezers, foto’s bij de toepassing van overheidscommunicatie versterken absoluut de boodschap. Foto's kunnen complexe beleidsmaatregelen en -doelstellingen op een visuele en toegankelijke manier weergeven. Ze helpen om abstracte concepten concreet te maken. Mensen zijn van nature geneigd om visuele informatie sneller en gemakkelijker op te nemen dan tekst. Foto's kunnen de aandacht trekken en ervoor zorgen dat mensen zich meer betrokken voelen bij het beleid. De huidige visualisatiestrategie is geen uitvinding van de huidige regering, ook de afgelopen regeringen hebben doordacht gebruik gemaakt van deze communicatiestrategie.
Imro l. Smith
Overheidscommunicator
Vandaag
-
06:53
Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
-
04:55
Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
-
02:57
Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
-
00:59
Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
-
00:00
Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten