Onderwijs binnenland is een groot zorgpunt
Ori is op een persconferentie na de Regeringsraad wederom ingegaan op vragen over het verbeteren van de onderwijssituatie in het binnenland. Hij deelt mee dat deze regering aan een doorbraak werkt in de 'complexiteit' waarbij ministeries samen moeten optrekken omdat de problemen veelal te maken hebben met transport, drinkwater, stroom, veiligheid, financiën, onderhoud van scholen en onderwijzerswoningen.
De bewindsman deelt mee dat er naar mogelijkheden gezocht worden om de "verwaarlozing terug te dringen". Ori: "Het is een vraagstuk dat jaren niet zo ingrijpend is opgepakt maar daarvoor is politiek commitment nodig. We hebben nu de situatie waar we met lapwerk het een en ander in de lucht houden. De cijfers zijn inderdaad niet zo best. De aantallen leerlingen die goede prestaties leveren zijn ondermaats. De doorstroming naar secundair onderwijs stagneert. Er zijn in een aantal districten nu wel voortgezet onderwijs zoals Moengo Tapu en Para maar het is nog steeds niet genoeg."
Een denktank moet met oplossingen komen voor de uitdagingen. Ondertussen houden de problemen aan. Vrouwelijke leerkrachten voelen zich niet veilig, er zijn veel klachten van seksueel molest waardoor ze niet willen vertrekken. Vervoer naar het binnenland gaat ook niet zonder problemen. Eenmaal op de post is er geen koeling om foerage lang te houden waardoor mensen genoodzaakt zijn eenzijdig te eten. De erbarmelijke woonplekken worden gedeeld met vleermuizen en houtluizen. De natuur - grote droogtes en overstromingen - maken het leven niet gemakkelijker.
Het curriculum moet aangepast worden, om onder andere over de taalbarrière te komen. In het binnenland worden verschillende talen gesproken maar de taal van het onderwijs is nog steeds Nederlands. Gedacht wordt aan online lessen maar de systemen daarvoor zijn niet gegarandeerd. Er zijn internaten beschikbaar voor leerlingen om verder onderwijs te volgen maar dit heeft nadelige gevolgen voor de nogal hechte families. Gezinnen worden opgebroken omdat kinderen worden gescheiden van families. Er is ook een tekort aan leerkrachten. Met toelagen wordt geprobeerd om het salaris van de mensen die in het binnenland werken, aantrekkelijk te maken. Met weinig succes.
Ori kondigt aan dat er binnenkort - wanneer de sleutels worden overhandigd voor het campus op Moengoe Tapu - een groot congres zal zijn over onderwijs in het binnenland. Er moet vanuit diverse perspectieven gewerkt worden aan condities om onderwijs in het binnenland voor de leraren en leerlingen aantrekkelijk te maken.
"Maar u moet niet naar mij kijken. Het is een regering overstijgend probleem," merkt hij op. "Maar ik probeer met mijn team op dit ogenblik een stukje doorbraak te plegen. De bedoeling is om straks op Moengo Tapu toch een politieke commitment te krijgen." De minister wil ook een paar 'stevige' afspraken maken die doorwerken naar het volgende kabinet om het plan verder uit te voeren. Ori benadrukt: "Het heeft te maken met een integrale aanpak. Het is niet alleen een onderwijsprobleem."
Vandaag
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten