NDP: Impact arbeidende klasse wordt onderschat
Wat begon als een nationaal strijd dag voor de achturige werkdag, in Amerika, mondde uit op een besluit om 1 mei 1890 een internationaal karakter te geven. Op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd en werd in 1891 besloten om de 'Dag van de Arbeid' tot een jaarlijkse traditie te maken.
Reeds langer dan 133 jaar is het dus dat de arbeidende klasse, in verenigd, individueel en particulier verband, strijd levert voor lotsverbetering van haar positie op de arbeidsmarkt. Dat er geen verbetering is opgetreden, op enkele punten na, getuigd van de niet nalatende strijd, heden ten dage in de wereld, maar ook in Suriname.
De overheid, die de grootste werkgever is, vertoont ernstige tekorten aan inzichten om de economie en daarmee ontwikkeling en werkgelegenheid gestalte te geven. Er is dus geen beleid om werkgelegenheid te bevorderen getuige de aanwas van duizenden ambtenaren, in de afgelopen 4 jaren. Geconcludeerd kan worden dat juist de productiesectoren kapot worden gemaakt. Jongeren die afstuderen zitten met de handen in het haar omdat zij maar geen werk kunnen vinden.
Het is nog maar de vraag als het aangekondigde stakingsmodel, om op 2 en 3 mei a.s, de arbeiders thuis te houden, wel het gewenste effect teweeg zal brengen. Of is het om een daad te stellen in het kader van 'Wrokoman dei'?
Anno 2024 is de belangrijkste vraag evenwel hoe arbeiders in Suriname nu kunnen voorzien in hun levensonderhoud en basisbehoeften? Hoeveel particuliere arbeiders en ambtenaren moeten nu niet meer dan 1 baan hebben om te kunnen overleven? Hoe is het gesteld met de lage lonen en salarissen in het kader van de constante verhoging van basisgoederen, nutsvoorzieningen en de omhoogvliegende prijzen?
Onder deze regering hebben de arbeiders het dan ook bijzonder moeilijk. De sociaal maatschappelijke aspecten, zijn onvindbaar binnen het huidig beleid. Terwijl de regering haar mond vol heeft over sociaal beleid merken we dat de hoge inkomsten, uit de natuurlijke hulpbronnen, niet worden ingezet om het leed van de behoeftigen, te verzachten. Integendeel worden topambtenaren, loyalisten, friends & families van de de regering en de Rechterlijke macht, royaal beloond voor het leven.
De Nationale Democratische Partij roept derhalve de regering op om zich meer dan ooit in te zetten en alles aan te doen voor verbetering van de positie en rechten van de arbeidersklasse.
Vandaag
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning