Zuid-Korea trapt Uruguay uit WK-toernooi
02 Dec 2022, 14:06
Het doelpunt waarmee Hwang Hee-Chan Zuid-Korea in de achtste finale schiet en Uruguay uit het toernooi trapt. (Getty Images)

Van de laatste in groep H naar de nummer 2. Dat is wat Zuid-Korea heeft gepresteerd in een enerverende wedstrijd, waar ze van geen opgeven wisten. Ze wisten tegen Portugal van een achterstand terug te komen naar winst, (2-1). Uruguay wint van Ghana, maar Zuid-Korea heeft een beter doelsaldo. Ghana en Uruguay (twee keer WK-kampioen) liggen eruit. Portugal had zich al verzekerd van een plaats in de laatste 16. Luis Suarez in bittere tranen.

Ricardo Hortaz (5') zet Portugal al vroeg op voorsprong in het Education City Stadium. Pepe pompt een lange bal  in de Zuid-Koreaanse helft en vindt Diogo Dalot die met een geweldige eerste aanraking hem langs een tegenstander brengt. Hij snijdt het terug naar Horta om van dichtbij te scoren.

Nadat Portugal op voorsprong kwam gebeurde er niet veel totdat de Portugezen er niet in slagen een hoekschop af te handelen. de bal stuitert van de rug van Cristiano Ronaldo in het pad van Kim Young-gwon (27') die er goed in slaagt om van dichtbij binnen te haken, 1-1.

Portugal reageert. Ronaldo staat plots alleen voor de keeper, maar hij kan niet scoren, omdat hij vanuit een buitenspelpositie was vertrokken. Dalot vindt bij zijn poging de Zuid-Koreaanse goalie, Kim Sueng-gyu op zijn weg. Zuid-Korea blijft proberen. Voor de rust kan Son Heung-Min nog uithalen, maar de bal komt op Diogo Costa. Portugl komt dicht bij zijn tweede doelpunt. Kim Seung-gyu kan het schot van Vitinha keren, maar rebound komt bij Ronaldo die kopt. Het leder gaat naast. Horta probeert het nog eens, maar Kim Seung-gyu wankelt niet.

Zuid-Korea zet alles op alles om nog een doelpunt te scoren om kans te maken. Portugal probeert ook om er nog een in de netten te krijgen. Maar het is Hwang Hee-Chan (90'+1) die Zuid-Korea's WK-droom hoog houdt. Dat is dus slecht nieuws voor Uruguay. Zuid-Korea moet nog negen lange minuten wachten om te weten of ze verder gaan. De wedstrijd tussen Uruguay en Ghana duurt immers nog door. Uruguay slaagt er niet in om nog een doelpunt te scoren. Het einde van WK-tijdperk van Suarez.

Uruguay vs Ghana

Uruguay en Ghana stonden vandaag na twaalf jaar weer tegenover elkaar in het Al Janoub Stadium. Uruguay schakelde Ghana in de kwartfinales in Zuid-Afrika uit. Het duel in Johannesburg had een dramatische einde. Bij 1-1 in de slotminuut van de verlengingen voorkwam Luis Suarez een Ghanees doelpunt door de bal met de hand uit doel te ranselen. Er volgde een strafschop, maar die werd gemist, waarna Uruguay in een penaltyreeks de strijd won.

Ook vandaag blijkt het penaltyspook Ghana achtervolgen. Aanvoerder Andre Ayew (20')plaats zich achter de bal op de stip, maar zijn slappe trap naar de rechterhoek wordt gestopt door Sergio Rochet. Mohammed Kudus laat zich na licht cotact met de doelman vallen. De scheidsrechter fluit niet voor strafschop, maar de VAR roept hem naar het scherm. De strafschop wordt toegekend.

Een verdedigingsfout van Ghana. Luis Suarez vangt een voorzet op de achterpaal nadat twee verdedigers er niet in slagen deze weg te werken. Hij houdt zijn kalmte maar ziet zijn schot goed gered worden, voordat Giorgian de Arrascaeta (26') bij de paal arriveert om de bal binnen te knallen.

Zes minuten later schuift hij zijn tweede binnen. Darwin tikt de bal door tot bij Suarez die met een mooie lobbal de Arrascaeta vindt. Hij vuurt een lage volley af onder Lawrence Ati-Zigi. Ghana zit in grote problemen en moet gelijkmaken om nog kans te maken in het toernooi.  Uruguay komt steeds beter in het spel.

Fucundo Pellistri komt in de tweede helft dichtbij een derde goal. Hij trekt op met Suarez, maar knalt de bal in het zijnet. Ghana komt meer in balbezit, maar kan nauwelijks iets creëren.

Ondanks winst gaat Uruguay toch naar huis, omdat Zuid-Korea een punt meer heeft. Behalve Suarez zullen Diego Godin en Edison Cavani er over vier jaar ook niet bij zijn voor het nationaal team van Uruguay.