WK: Costa Rica wijst Japan terug: 1-0
27 Nov 2022, 09:06
Keysher Fuller maakte het enige doelpunt voor Costa Rica.
(Foto: Getty Images)

Costa Rica versloeg Japan met 1-0 in het Ahmed Bin Ali stadion. Japan dat zijn openingsduel verrassend won van Duitsland was bij een overwinning zeker van een plaats in de volgende ronde. Costa Rica daarentegen werd in zijn eerste ontmoeting weggespeeld door Spanje en moest volop aan de bak om een langer verblijf in Qatar te forceren. Er waren dus voldoende redenen om een spannende confrontatie te verwachten, echter werden de verwachtingen niet waargemaakt. Geen van beide doelmannen hoefde in de eerste helft in te grijpen. Bij de rust was de stand dan ook 0-0. Costa Rica won de ontmoeting uiteindelijk met 1-0.

Japan begon aanvallend en drong Costa Rica terug op de eigen speelhelft. Costa Rica streed dapper en liet verrassend goed verzorgd voetbal zien in de eerste speelperiode. De Aziaten slaagden er dus niet in om de Concacaf-vertegenwoordiger te overrompelen. Bij vlagen liet Costa Rica gedurfd zien dat het wel van wanten weet. Het spel werd voor een groot deel op het middenveld afgewerkt. In de 35e minuut kwam Costa Rica in het strafschopgebied van Japan, maar Joel Campbell trapte de bal achteloos over het doel van de Japanse sluitpost. Japan leek wakker geschud en kwam de daaropvolgende minuten met een serie aanvallen, maar door alertheid van de Costa Ricaanse defensie, stuitten de Aziaten keer op keer op de rand van het vijandelijke strafschopgebied. De eerste helft verliep zonder ook maar een schot op doel van beide zijden, waardoor de sluitposten weinig te doen hadden in de eerste speelperiode. Partijen gingen de pauze in bij een 0-0 stand.

Na de rust was het duidelijk dat Japan uit een ander vaatje tapte, want reeds in de 46e minuut moest doelman Keylor Navas ingrijpen om een Japans doelpunt te voorkomen. Daarmee leek de toon van de tweede helft gezet, want in de minuten die daarop volgden kwam Japan regelmatig gevaarlijk opzetten in het Costa Ricaanse doelgebied. Het leek een kwestie van tijd voordat Japan de leiding zou nemen. In de 70e minuut werd Junya Ito op de rand van het beruchte gebied neergelegd door Francisco Calvo, die daarvoor de gele kaart getoond werd door arbiter Michael Oliver uit Engeland. De vrije trap leverde niets op. In de 81e minuut scoorde Costa Rica tegen de verhoudingen in toen Keysher Fuller, geassisteerd door Yeltsin Tejeda, vanaf de rand van het strafschopgebied de bal beheerst krulde achter de ietwat uitgelopen doelman Shuichi Gonda: 0-1. In de 88e minuut leek Japan het evenwicht te herstellen, maar na een scrimmage wist doelman Navas het leder in zijn veilige handen te omsluiten. Costa Rica wint het treffen dus met 1-0.