WK: Japan overtroeft Duitsland
23 Nov 2022, 12:07
Takuma Asano zorgt voor de verrassende overwinning van Japan op de Duitsers. Het is de eerste keer dat Japan Mannschaft verslaat. (Getty Images)

Japan versloeg Duitsland met 2-1 in het Khalifa Internationaal stadion. Duitsland nam van meet af aan het initiatief. De Europese voetbalreus liet geen twijfel bestaan over zijn intenties de volle winst binnen te willen halen, maar de Aziaten zorgden met hun stugge verdediging ervoor dat het niet van een leien dak ging voor de meervoudige wereldkampioen. Japan plaatste in de eerste helft een 'bus' in het strafschopgebied, waardoor Duitsland probeerde door middel van afstandsschoten de tegenstander te slopen. De ruststand was 1-0 voor de Duitsers.

Duitsland mocht aftrappen en controleerde het treffen vanaf het eerste fluitsignaal. Toch was de eerste grote kans voor Japan. In de 8e minuut leden de Duitsers balverlies op het middenveld en snelden de Japanners naar het Duitse doel, maar Daizen Maeda was te ongeduldig en verprutste de kans door buitenspel te lopen, waardoor zijn inzet waarmee hij doelman Manuel Neuer het nakijken gaf, terecht werd afgekeurd. Hoewel Duitsland het spel domineerde, bleven de echte kansen uit. Na ruim een kwartier spelen kwam Antonio Rudiger dichtbij het openingsdoelpunt, maar zijn kopbal ging nog net naast het doel.

Japan plaatste een 'bus' in het strafschopgebied, waardoor Duitsland dat het liefst flitsend combineert in de vijandelijke 16m, genoodzaakt was om van strategie te veranderen. Met schoten vanuit de tweede lijn en verder, trachtten de Europeanen de Aziaten te slopen. In de 20e minuut vuurde Joshua Kimmich een 'raket' af vanuit de tweede lijn, maar doelman Shuichi Gonda was alert en voorkwam dat de Duitsers op voorsprong kwamen. Japan kwam bij tijd en wijle goed opzetten, maar Rudiger was heer en meester in de Duitse achterhoede. In de 28e minuut trapte Ilkai Gundogan snoeihard van buiten het strafschopgebied, maar het leder werd beheerst verwerkt door doelman Gonda.

Na een halfuur spelen werd David Raum klungelig gehinderd door doelman Gonda, waardoor Gundogan mocht aanleggen vanaf de 11m stip. De routinier maakte geen fout en gaf Duitsland verdiend de leiding: 1-0. Hierna kwamen de Japanners in een poging om het evenwicht te herstellen, even kort uit de verdediging. Niet lang daarna vervielen ze weer in hun verdedigend patroon. In blessuretijd leek Kai Havertz de Duitsers een 2-0 voorsprong te geven, maar zijn doelpunt mocht wegens buitenspel, niet blijven staan. In de allerlaatste minuut van de eerste speelperiode plaatste Yuto Nagatomo de bal met grote nauwkeurigheid op het hoofd van Maeda, maar deze raakte de bal achteloos en hielp zo weer een schaarse kans van Japan om zeep, waardoor partijen bij een 1-0 voorsprong voor Duitsland, de rust ingingen.

Na de pauze namen de Japanners steeds meer het initiatief, waardoor er meer mogelijkheden ontstonden voor de Duitsers. Reeds in de 47e minuut had Serge Gnabry op aangeven van Muller de gelegenheid om uit te lopen, maar hij schoot de bal over de deklat. In de 50e minuut was het de jeugdige Jama Mussiala die de Japanse defensie in de luren legde, maar ongecontroleerd hoog schoot. Luttele minuten later kreeg D Kamada de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar hij had het vizier niet op scherp.

In de 60e minuut had Gundogan de 2-0 op de schoen, maar zijn inzet stuitte op de paal. Takuma Asano leek meteen daarna niet koelbloedig genoeg en schoot de bal hopeloos voorlangs het doel van Neuer. Het laatste halfuur opende Japan een waar offensief op het vijandelijke doel, maar Rudiger was lange tijd de Duitse rots in de branding. Toch leek de Japanse doorbraak te komen in de 73e minuut, maar Neuer toonde zijn klasse en hield zijn doel schoon. In de 75e minuut was het dan toch zover. De ingevallen Ritsu Doan beloonde het harde werk van zijn team en bracht zijn land langszij: 1-1. In de 83e minuut scoorde Asano toen het echt moest. Op magistrale wijze passeerde hij Neuer uit een moeilijke hoek: 1-2 en gaf zijn land zo de overwinning op Duitsland.

In deze ontmoeting mocht onze eigen Zachary Zeegelaar de dienst doen als tweede grensrechter.