Nimos benadrukt uitbanning schadelijke stoffen op Wereld Ozondag
16 Sep 2011, 14:00
foto
Een demonstratie van koeltechnische apparaten en het uitbannen van schadelijke stoffen die de Ozonlaag aantasten.


Het uitbannen van schadelijke stoffen en activiteiten daaromheen staan vandaag centraal bij de herdenking van Wereld Ozondag. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) introduceerde drie activiteiten. Het gaat om informatie over de Ozonlaag, er wordt actief gewerkt aan het uitbannen van de schadelijke stoffen die de ozonlaag aantasten en de gemeenschap wordt op een creatieve manier betrokken bij het onderwerp.

Nimos introduceerde een informatieblad over HCFK’s (Chloorfluorkoolwaterstoffen, wat ze zijn en hoe die uit te bannen). Binnen drie weken wordt een begin gemaakt met het trainen van personen in de koeltechnische sector. Deze training is in de formele sector al gedaan. Deze keer wordt gefocust op personen in de informele sector. Deze sector heeft veel begeleiding nodig hierin, zegt Cedric Nelom, ‘Ozon officer’ bij het Nimos. Volgens hem is het een noodzaak dat deze sector leert om te gaan met de schadelijke stoffen en ook wordt betrokken bij het uitbannen ervan.

Posterwedstrijd
Vandaag werd ook een posterwedstrijd gelanceerd. Eerder is deze wedstrijd al gehouden, maar dan voor jongeren tussen de 9 en 16 jaar. De posterwedstrijd nu is bedoeld voor personen vanaf 16 jaar en ouder. Tot en met 30 november kunnen kunstenaars, schrijvers, fotografen en tekenaars werkstukken indienen. Voor deze wedstrijd zijn er vijf thema’s. Het zijn, systemen waarin HCFK’s voorkomen, effecten van zonnestralen, hoe bescherm je jezelf tegen schadelijke zonnestralen, vernietiging van de Ozonlaag en samenwerking tussen de partners die gaan over milieu en het uitbannen van Ozonlaag afbrekende stoffen. De winnaar van elke categorie krijgt een prijs van SRD 2000.

De Ozonlaag beschermt tegen schadelijke of ultraviolette stralen. De Ozonlaag is door het gebruik van tal van giftige stoffen de afgelopen jaren steeds dunner geworden. Het aantal gevallen van huidkanker, vroegtijdige huidveroudering en oogcataract is wereldwijd toegenomen. HCFK’s komen voor in onder andere installatie, foam en technische apparaten. Het Montreal protocol, voor de uitbanning van Ozon afbrekende stoffen begint voor Suriname en andere ontwikkelingslanden in 2013. Met het uitbannen is een proces ingezet om de Ozonlaag te herstellen. Dit herstel is volgens Nelom goed op gang gekomen, maar heeft nog niet het gewenste resultaat bereikt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April