VN-chef: 'Nooit klimaataanslag gezien' zoals in Pakistan
11 Sep 2022, 02:54
foto
Vrouwen dragen bezittingen die zijn geborgen uit hun overstroomde huis na moessonregens, in het Qambar Shahdadkot-district van de provincie Sindh, in Pakistan. (Foto: AP)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, zei zaterdag dat hij "nooit een klimaataanslag op zo'n schaal heeft gezien" toen hij door de door overstromingen getroffen delen van Pakistan reisde, waarbij hij rijkere landen de schuld gaf van de verwoesting. Bijna 1400 mensen zijn omgekomen bij overstromingen die een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk beslaan en die gewassen hebben weggevaagd en huizen, bedrijven, wegen en bruggen hebben verwoest.

Guterres heeft gezegd dat hij hoopt dat zijn bezoek de steun voor Pakistan zal opwekken, dat volgens het overstromingscentrum van de regering de voorlopige kosten van de ramp op meer dan US$ 30 miljard heeft geraamd.

"Ik heb veel humanitaire rampen in de wereld gezien, maar ik heb nog nooit een klimaatslachting van deze omvang gezien", zei hij op een persconferentie in de havenstad Karachi nadat hij getuige was geweest van de ergste schade in Zuid-Pakistan. "Ik heb gewoon geen woorden om te beschrijven wat ik vandaag heb gezien."

Pakistan krijgt zware, vaak verwoestende, regen tijdens het jaarlijkse moessonseizoen, dat cruciaal is voor de landbouw en de watervoorziening. Maar zulke hevige stortbuien als dit jaar zijn in decennia niet meer gezien, terwijl snel smeltende gletsjers in het noorden maandenlang de druk op de waterwegen hebben vergroot.

"Rijkere landen zijn moreel verantwoordelijk voor het helpen van ontwikkelingslanden zoals Pakistan om te herstellen van rampen als deze, en om zich aan te passen om veerkracht op te bouwen tegen klimaateffecten die helaas in de toekomst zullen worden herhaald", zei Guterres, eraan toevoegend dat de G20-landen 80 procent van de huidige uitstoot veroorzaken. Pakistan is verantwoordelijk voor minder dan één procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar staat achtste op een lijst opgesteld door de ngo Germanwatch van landen die het meest kwetsbaar zijn voor extreem weer als gevolg van klimaatverandering.

'Waanzin en zelfmoord'
 Ongeveer 33 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen, die ongeveer twee miljoen huizen en bedrijfspanden hebben verwoest, 7.000 kilometer aan wegen hebben weggespoeld en 500 bruggen hebben ingestort. Guterres betreurde het gebrek aan aandacht die de wereld heeft besteed aan klimaatverandering, met name de geïndustrialiseerde landen.

"Dit is waanzin, dit is collectieve zelfmoord", zei hij na zijn aankomst in Pakistan op vrijdag. Het effect van de stortregens was tweeledig: verwoestende plotselinge overstromingen in rivieren in het bergachtige noorden en een langzame ophoping van water in de zuidelijke vlaktes.

"Alle kinderen, mannen en vrouwen roosteren in deze verzengende hitte. We hebben niets te eten, er is geen dak op ons hoofd", zegt Rozina Solangi, een 30-jarige huisvrouw die in een vluchtelingenkamp bij Sukkur woont op vrijdag. "Hij moet iets doen voor ons, de armen", zei ze over het bezoek van de VN-chef.

Het meteorologisch bureau zei dat Pakistan in 2022 vijf keer meer regen heeft gehad dan normaal. Padidan, een klein stadje in de provincie Sindh, is doordrenkt met meer dan 1,8 meter sinds de moesson in juni begon.

De waterstanden zijn veel hoger geworden in gebieden waar rivieren en meren buiten hun oevers treden, waardoor dramatische binnenzeeën zijn ontstaan. Duizenden tijdelijke campings zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten op stroken hoge grond in het zuiden en westen - vaak wegen en spoorlijnen in een landschap van water.

Met mensen en vee opeengepakt, zijn de kampen rijp voor uitbraken van ziekten, met veel gevallen van door muggen overgedragen knokkelkoorts en schurft. Tijdens zijn snelle rondreis stopte Guterres bij enkele van deze geïmproviseerde kampen en ontmoette hij wanhopige overstromingsslachtoffers, waaronder een vrouw die 's nachts beviel.

Hij droeg een Ajrak-sjaal met een traditionele Sindhi-blokprint en inspecteerde later het 4.500 jaar oude UNESCO-werelderfgoed Mohenjodaro, die waterschade heeft opgelopen door de meedogenloze moessonregen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April