Ondernemer Kalloe: Lange weg om droom te realiseren
26 Jun 2022, 06:44
foto
President-commissaris Soenildat Kalloe van de International Mall of Suriname geeft een inkijk in de lange weg die afgelegd is. (Foto's: René Gompers)


Met het neerzetten van de International Mall of Suriname is  voor eigenaar en president-commissaris Soenildat Kalloe een droom in vervulling gegaan. Hij wilde altijd al een plek hebben waar Surinamers in eigen land naar een “mooie plaats net als wanneer je in het buitenland bent”, konden gaan en een goede tijd kunnen doorbrengen. Een lange moeilijke weg is afgelegd en is vrijdag in aanwezigheid van hoge gasten, alvast de  Cocktail Lounge Mingle geopend.

 “Ik droomde van een mooie plaats die je in dit land kunt bezoeken,” gaf Kalloe in zijn toespraak aan. “Als ik bij familie of vrienden was in het buitenland, brachten ze me altijd naar die mooie plaatsen. Maar ik kon niet hetzelfde voor ze doen als ze hier waren. We hebben het neergezet. De netheid en liefde die we gaan presenteren straks, het samenzijn zal goed zijn. We hebben straks als de mall open is 1.000 werkplaatsen gecreëerd.”

Kalloe kon na het afronden van de middelbare school niet aan werk komen, ondanks de 32 sollicitatiebrieven die hij verstuurd had. Twee hadden wel gereageerd maar een baan krijgen zat er toch niet in. Hij is taxichauffeur geworden, had een gezin te verzorgen. Het was een armoedig bestaan.

Maar met het taxi rijden heeft Kalloe een netwerk kunnen opbouwen met veelal Braziliaanse klanten. Door het gewonnen vertrouwen van de klanten werd hij in staat gesteld om meer voor ze te doen. Hij is later een handeltje begonnen in basisgoederen voor de klein mijnbouwers in het binnenland. Dat handeltje is uitgegroeid tot Trans America dat zich voornamelijk richt op de mijnbouwsector. Met partners is jaren later de Building Depot Suriname aan de Ringweg opgezet. In 2018 is begonnen aan de bouw van de mall. Dat is niet gemakkelijk geweest.

De ‘high end’ cocktailbar is vanaf maandag voor het groter publiek open. De rest van mall wordt later dit jaar geopend. Er zullen onder andere producten van Amerikaanse ‘franchises’ aan de man worden gebracht, van kleding tot eten en drinken. Binnenkort zullen op de locatie verschillende activiteiten worden georganiseerd, zoals een Brazilian Day op 9 juli en danskampioenschappen voor scholen.

Maar de plek trekt nu dagelijks al honderden bezoekers aan. Er komen vaak hele gezinnen ‘wandelen, chillen en foto maken’. Een oorlogsvliegtuig in de lucht, de ‘kleine Curaçao’, de gegraveerde stenen muur waar de naam van de mall op staat, een actieve fontein en de grote gekleurde letters die ‘Paramaribo’ vormen, zijn nu al trekpleisters. De plek is vaker decor voor fotografen en filmmakers.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April