Brazilië: Reconstructie moord Britse journalist en inheemse expert
22 Jun 2022, 20:50
foto
Een vrouw houdt een bord vast terwijl ze deelneemt aan een protest in Brasilia, om gerechtigheid te eisen voor journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira, die werden vermoord in de Amazone, Brazilië. (Foto: Reuters)


Een visser die heeft bekend dat hij deel was aan de moord op de Britse journalist Dom Phillips en de Braziliaanse inheemse expert Bruno Pereira, heeft deelgenomen aan een politiereconstructie van de misdaad. Op uitgezonden beelden is te zien hoe politieagenten Amarildo da Costa Oliveira meenemen langs de rivier waar de moord plaatsvond en hem ondervragen over wat er is gebeurd.

Costa zei dat er een ruzie was geweest tussen Phillips en Pereira en Jeferson da Silva Lima, ook een visser, die slaags was geraakt met Pereira over zijn inspanningen om illegale visserij te bestrijden. Pereira vocht terug nadat hij was beschoten, zei Costa. Hij beschreef ook het wegmaken van de lichamen.

Phillips, een freelance verslaggever die had geschreven voor de Guardian en de Washington Post, deed onderzoek voor een boek in gezelschap van Pereira, een voormalige hoge ambtenaar bij het federale bureau voor inheemse zaken Funai. Ze werden op 5 juni als vermist opgegeven nadat ze samen per boot door de Javari-vallei waren gereisd, een afgelegen gebied dat grenst aan Peru en Colombia. Volgens de politie werden beiden met jachtmunitie beschoten.

De brute misdaad schokte de wereld en de zoektocht naar de lichamen van Phillips en Pereira nam enkele dagen in beslag. Drie mensen zijn gearresteerd in verband met de moord en de politie heeft gezegd dat er nog vijf verdachten zijn. Het onderzoek door de politie is in volle gang.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April