Staatsolie heeft dit jaar meevaller van SRD 1.8 miljard
21 May 2022, 06:42
foto
President Chan Santokhi donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling.


Staatsolie zal dit jaar SRD 1.8 miljard extra inkomsten hebben. Een deel van de inkomsten vloeit ook in de staatskas. President Chan Santokhi zei bij de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee dat met het extra geld geen uitgaven kunnen worden gedaan met een structureel karakter, want anders ontstaat er in 2023 een enorm gat, want het gaat om incidentele extra inkomsten.

Staatsolie krijgt SRD 800 miljoen aan signing bonus. Ongeveer SRD 1 miljard extra komt binnen door de hogere internationale olieprijs, als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De extra financiële middelen, zijn zo veel als mogelijk gealloceerd aan maatregelen die te maken hebben met de effecten van de olieprijs voor de burgers, met name aan de subsidies op brandstof en elektriciteit.

Deze extra financiële middelen gaan in een centrale pot waarmee sociale projecten gefinancierd zijn, maar ook besteed zijn aan de koopkrachtversterking. Verder gaan er ook extra gelden naar het fonds voor Brandstofsubsidies, dat op de begroting opgenomen is voor SRD 423 miljoen en het fonds voor Bijzondere Voorziening Noodsituaties, dat op de begroting is opgenomen voor SRD 306 miljoen. Het staatshoofd merkte verder op dat de subsidie op brandstof tijdelijk is. Het gaat om een objectsubsidie. De bedoeling is om deze subsidie om te zetten in een subjectsubsidie. Daarbij, zullen alleen personen die echt in aanmerking komen voor ondersteuning, nog deze subsidie ontvangen.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April