Weer massaal ied-gebed mogelijk; president er ook bij
02 May 2022, 16:52
foto
Op het Onafhankelijkheidsplein is weer massaal deelgenomen aan het Ied-gebed. Dit was de afgelopen twee jaar niet mogelijk door covid. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft de gezamenlijke Ied-gebeden op het Onafhankelijkheidsplein en de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Moskee (de grote moskee aan de Keizerstraat) bijgewoond. Hij merkt op dat vasten een mens sterker en beter kan maken. Hij heeft ook opgeroepen om te blijven bidden voor de mensen die getroffen zijn door de enorme wateroverlast en om meer rekening te houden met het milieu, voor een spoedige einde van de oorlog in Europa, en om te blijven bidden voor- en werken  aan een volledige herstel van de economie.

Met het Ied-gebed wordt het einde van Ramadan, de vastenmaand van de moslims, gemarkeerd. Het gezamenlijke gebed op het Plein, gehouden door de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS), is massaal bezocht door de gelovigen. Bij het gebed in de grote moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging,  waren ook enkele leden van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) aanwezig, onder wie pater Esteban Kross van het RK Bisdom en Atmanand Ramcharan van Arya Dewaker.

President Chan Santokhi op het Onafhankelijkheidsplein.

Het Ied-gebed is na ruim twee jaren weer gezamenlijk gehouden; het religieuze evenement is ook slachtoffer geweest van de de covid pandemie. De gelovigen zijn zeer dankbaar dat weer samen massaal gebeden kan worden. Op beide locaties hebben de geestelijke leiders opgeroepen om het geloof voorbeeldig uit te dragen; door bijvoorbeeld om te zien naar de minderbedeelden, mensen in nood te helpen, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het land, de vrede te bewaren en niet “naar verschillen zoeken om ruzie te maken” zoals nu elders in de wereld.

In de moskee merkt Santokhi op dat vasten meer is dan het onthouden van voedsel.“Het is ook creëren van zelfdiscipline, van weerbaarheid, van een sterk vermogen om niet afgeleid te worden, weerstand tegen allerlei verleidingen. Daardoor wordt je een beter en sterker mens. En als we goede en sterke mensen hebben, hebben we een sterke samenleving. Daarnaast worden er offers gebracht en er wordt normaal gewerkt. Dat is de kracht die velen nog niet begrijpen.”

De president spreekt de gelovigen in de moskee toe.

Zowel op het Plein als in de moskee is Santokhi de gelovigen dankbaar voor hun gebeden voor het land, het volk en de regering en “onschuldige mensen in de zinloze oorlog” tussen Rusland en Oekraïne. “U heeft ook gebeden en bidt nog steeds voor onze broeders en zusters die slachtoffer worden van wateroverlast op dit moment,” merkt hij op. Hij deelt mee dat de situatie zeer ernstig is en roept op om te stoppen met alles wat schade toebrengt aan de natuur en het milieu. “Men zegt de weergoden zijn ons niet goed gezind, maar goden zijn altijd goed,” haalt Santokhi aan. “Het zijn de mensen die met hun handelingen schade verrichten aan het milieu en de natuur.”

Het staatshoofd haalt aan dat gebed heeft geholpen om de covidsituatie in Suriname te verbeteren terwijl in sommige landen er opnieuw lockdowns zijn. Ook door gebed is er economische stabiliteit, stelt hij. “We zitten al langer dan anderhalf jaar als regering. En ook wij bidden elke dag. Ik weet dat in alle gebedshuizen gebeden wordt voor de regering. En zie daar, na anderhalf jaar hebben we onze financieel-economische crisis onder controle. En ook met gebed en hard werken zullen we verder werken aan de stabiliteit en de groei van ons land.”  

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April