Instellingen in de bres voor behoud erfgoed
12 Feb 2022, 18:44
foto
Wateroverlast (Foto/archief ROS)


18 erfgoedinstellingen hebben woensdag geparticipeerd aan de bijeenkomst georganiseerd door het Nationaal Archief Suriname (NAS), om overleg te plegen over de strijd tegen effecten van klimatologische verandering op de erfgoed sector van Suriname. Op de bijeenkomst is ook een concept calamiteitenplan gepresenteerd. Door het uitwisselen en samenvoegen van expertise, materiaal en infrastructuur, kunnen calamiteiten sneller worden aangepakt, met ondersteuning van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), stellen de participanten.

Naast natuurrampen, kunnen erfgoedinstellingen ook geconfronteerd worden met andere incidenten en/of calamiteiten veroorzaakt door technisch- en of menselijk falen. Het in een vroeg stadium maken van de risico’s is van belang om preventieve maatregelen te treffen.

In de afgelopen periode zijn de gevolgen van de mondiale klimaatsveranderingen op de erfgoedsector duidelijk merkbaar in de Caribische regio. Zowel de mens als het milieu worden ernstig bedreigd door o.a. orkanen (Jamaica, Barbados, Cuba), aardbevingen (Haïti) en vulkaanuitbarstingen (St. Vincent & the Grenadines); echter vergeet men al te vaak dat deze natuurrampen ook effect kunnen hebben op de erfgoedsector.

Het project voor het opstellen van een calamiteitenplan voor erfgoedinstellingen werd in februari 2020 geïnitieerd door het NAS. Door de covid-pandemie is het project niet binnen de vastgestelde periode afgerond. Op verzoek van het NAS heeft de financierder nu de deadline verschoven naar de tweede helft van 2022. De Cultural Emergency Response Program van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling (een Nederlandse NGO) is de financierder van het project voor het opstellen van een calamiteitenplan voor erfgoedinstellingen. Het gaat onder andere om musea, archiefinstellingen, bibliotheken en particuliere instellingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het cultureel erfgoed van Suriname (materieel- en immaterieel erfgoed).

Er zullen nog eens twee bijeenkomsten worden georganiseerd voor het presenteren van de conceptplannen, waarna de concepten in nauw overleg met het NCCR zullen worden gefinaliseerd en een simulatie/oefendrill worden gehouden. Op lange termijn is het streven erop gericht om de bijdragen van de erfgoedinstellingen te doen opnemen in een nationaal calamiteitenplan voor de erfgoedsector van Suriname, tekent de Communicatie Dienst Suriname op.                                                                          

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April