Amerikaan krijgt als eerste mens gemodificeerd varkenshart
11 Jan 2022, 11:10
foto
Chirurg Bartley P. Griffith met David Bennett eerder deze maand na de harttransplantatie. (Foto: University of Maryland School of Medicine)


Een Amerikaanse man is de eerste persoon ter wereld geworden die een harttransplantatie heeft gekregen van een genetisch gemodificeerd varken. Met David Bennett gaat het goed drie dagen na de experimentele procedure van zeven uur in Baltimore, zeggen artsen.

De transplantatie werd beschouwd als de laatste hoop om Bennetts leven te redden, hoewel het nog niet duidelijk is wat zijn overlevingskansen op de lange termijn zijn.

"Het was sterven of deze transplantatie doen", legde Bennet (57), een dag voor de operatie uit. "Ik weet dat het een schot in het duister is, maar het is mijn laatste keuze."

Artsen van het University of Maryland Medical Center kregen een speciale dispensatie van de Amerikaanse medische regelgever om de procedure uit te voeren, op grond van het feit dat Bennett anders zou zijn overleden.

Voor het medische team dat de transplantatie uitvoerde, markeert dit het hoogtepunt van jarenlang onderzoek - en kan het levens over de hele wereld veranderen.

Chirurg Bartley P. Griffith zei dat de operatie de wereld "een stap dichter bij het oplossen van de orgaantekortcrisis" zou brengen. Die crisis betekent dat 17 mensen per dag in de VS sterven in afwachting van een orgaantransplantatie, met meer dan 100.000 op de wachtlijst, volgens OrganDonor.gov.

De mogelijkheid om dierlijke organen te gebruiken voor zogenaamde xenotransplantatie om aan de vraag te voldoen, wordt al lang overwogen en het gebruik van varkenshartkleppen is al gebruikelijk.

In oktober 2021 maakten chirurgen in New York bekend dat ze met succes een varkensnier in een mens hadden getransplanteerd. De operatie was destijds het meest geavanceerde experiment in het veld tot nu toe. De ontvanger was bij die gelegenheid echter hersendood zonder hoop op herstel.

Bennett hoopt echter dat zijn transplantatie hem in staat zal stellen zijn leven voort te zetten. Hij was zes weken bedlegerig voor de operatie, vastgemaakt aan een machine die hem in leven hield nadat hij de diagnose terminale hartziekte had gekregen. "Ik kijk ernaar uit om uit bed te komen als ik hersteld ben", zei hij donderdag.

Wat er daarna precies gaat gebeuren, is onduidelijk. Het varken dat bij de transplantatie werd gebruikt, was genetisch gemodificeerd om een ​​gen uit te schakelen dat een suiker produceert die een immuunrespons bij mensen zou veroorzaken, meldt het persbureau AFP.

Griffith zei dat ze "voorzichtig te werk gingen" en Bennett nauwlettend in de gaten hielden, terwijl zijn zoon David Bennett Jr toegaf aan persbureau AP dat ze "op dit moment in het onbekende" waren. Maar hij voegde eraan toe: "Hij realiseert zich de omvang van wat er is gedaan en hij realiseert zich echt het belang ervan."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April