Landen voeren Covid-reisbeperkingen in om Omicron
29 Nov 2021, 11:49
foto
Reizigers in persoonlijke beschermingsmiddelen verlaten de internationale terminal van de Sydney Airport in Australië voor een taxistandplaats. (Foto: Reuters


Mogelijk besmettelijker dan eerdere stammen, heeft de Omicron Covid-19-variant die voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika zich verspreid naar ten minste 12 andere landen, waardoor verschillende landen de inperkingsmaatregelen hebben opgevoerd. Het kan "dagen tot enkele weken" duren om de ernst van de variant te begrijpen, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Omicron markeerde als een "zorgwekkende variant".

De Omicron-variant is gevonden in Australië, België, Botswana, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Israël, Italië en Nederland.

De Omicron-variant zal zich waarschijnlijk internationaal verspreiden en vormt een "zeer hoog" wereldwijd risico waarbij Covid-19-pieken in sommige gebieden "ernstige gevolgen" kunnen hebben, zei de WHO in een nieuwe verklaring. Het VN-agentschap drong er bij zijn 194 lidstaten op aan om de vaccinatie van groepen met hoge prioriteit te versnellen en "ervoor te zorgen dat er mitigatieplannen zijn" om essentiële gezondheidsdiensten in stand te houden.

"Omicron heeft een ongekend aantal piekmutaties, waarvan sommige zorgwekkend zijn vanwege hun potentiële impact op het traject van de pandemie", aldus de WHO. "Het algehele wereldwijde risico met betrekking tot de nieuwe variant van zorg Omicron wordt als zeer hoog beoordeeld."

De Filipijnen hebben tijdelijk een besluit opgeschort om volledig gevaccineerde toeristen de toegang te verlenen om te voorkomen dat de Omicron-variant van de grond komt in het land, waar het grootste deel van de bevolking niet-gevaccineerd blijft. Tot dusver heeft het land geen gevallen gemeld van de Omicron-stam, die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika en zich sindsdien over de hele wereld heeft verspreid.

Manilla kondigde vorige week plannen aan om volledig gevaccineerde toeristen uit de meeste landen vanaf 1 december toe te laten om de gehavende economie van het land nieuw leven in te blazen. Maar de Covid-19-taskforce van de regering veranderde dit weekend van koers toen ze de opschorting van vluchten uit zeven Europese landen aankondigde, naast een eerder verbod op aankomst uit verschillende Afrikaanse landen.

Japan zei dat het zijn grenzen zal sluiten voor buitenlanders om de verspreiding van de Omicron-variant te voorkomen, en voegt zich bij Israël bij het opleggen van enkele van de strengste grenscontroles sinds de ontdekking van de variant in Zuid-Afrika. Japan blokkeert de toegang voor buitenlanders vanaf maandag middernacht, en Japanners die terugkeren uit een aantal gespecificeerde landen zullen in quarantaine moeten gaan in aangewezen faciliteiten, vertelde premier Fumio Kishida aan journalisten.

"Dit zijn tijdelijke, uitzonderlijke maatregelen die we voor de veiligheid nemen totdat er duidelijkere informatie is over de Omicron-variant", vervolgt Kishida. "Ik ben bereid alle kritiek te verdragen van degenen die zeggen dat de regering van Kishida te voorzichtig is."

Dit komt slechts een paar weken nadat de nieuwe regering van Kishida de quarantainemaatregelen voor buitenlandse zakenreizigers heeft versoepeld om de economie te stimuleren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April