Amerikaans leger vernietigde vliegtuigen en voertuigen vóór vertrek
01 Sep 2021, 03:18
foto
Het moment dat de Taliban de ruimte betreedt waar Amerikaanse toestellen werden ondergebracht.


Voor de terugtrekking uit de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft het Amerikaanse leger vliegtuigen, voertuigen en een antiraketsysteem onbruikbaar gemaakt. Dat heeft de Amerikaanse generaal Kenneth McKenzie gezegd. De Amerikaanse soldaten "demilitariseerden" 73 vliegtuigen. "Die toestellen zullen nooit meer vliegen", aldus McKenzie. "Niemand kan ze nog gebruiken."

Ook het afweergeschut dat maandag nog werd gebruikt om een raketaanval van de terreurbeweging Islamitische Staat af te slaan is achtergebleven. Naast de tientallen vliegtuigen en helikopters
, zijn er ook veel voertuigen achtergelaten op de luchthaven van Kabul.

De Amerikanen lieten ook 70 MRAP-voertuigen die bestand zijn tegen mijnen achter. Die toestellen hebben een prijskaartje van omgerekend een miljoen euro per stuk. Ook werden 27 Humvee-legervoertuigen achtergelaten, die eveneens onbruikbaar zijn gemaakt.

Op sociale media zijn beelden te zien van de Taliban die pronken met hun nieuwe wapens. Er werd ook een video verspreid van een Black Hawk-helikopter die boven Kabul zou vliegen. Het Amerikaanse leger liet eerder weten dat deze Black Hawks niet aan de Taliban zijn gegeven. "Ze werden aan de Afghaanse strijdkrachten gegeven."

Volgens de Amerikanen kunnen de Taliban niets aanvangen met het legermaterieel dat is achtergebleven nadat de laatste Amerikaanse soldaat uit Kabul vertrok.  Generaal McKenzie zegt dat de toestellen en voertuigen onklaar zijn gemaakt. De vliegtuigen stonden al op de luchthaven toen de Amerikanen twee weken geleden met de evacuatie begonnen. Ze waren volgens de VS toen al onklaar gemaakt.

De Taliban pronken met beelden van Amerikaanse legervoertuigen die zijn achtergelaten op de luchthaven in Kabul.

Midden augustus bleek al dat de Taliban heel wat Amerikaans militair materieel van de Afghaanse veiligheidsdiensten in handen hadden gekregen. De VS heeft jarenlang een groot deel van de militaire uitrusting voor de Afghaanse veiligheidstroepen geleverd, ook bij de uitbouw van de Afghaanse luchtmaakt. Amerikaanse spullen die het Afghaanse leger had gekregen, zijn nu in handen gevallen van de Taliban.

Oud-president Donald Trump heeft gezegd dat het Amerikaanse leger zijn voormalige bases in Afghanistan had moeten bombarderen. Eerst hadden volgens hem alle Amerikaanse burgers en het materieel uit het land gehaald moeten zijn en dan "bombardeer je de bases in stukken.'
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April