Douanebond: Leden dupe verouderde wetten/instructies
18 May 2021, 18:47
foto
Joyce de Vlugt, voorzitter van de Douanebond.


De Douanebond vindt dat zijn leden de dupe zijn geworden van verouderde wetten en instructies. Drie douaniers zijn aangehouden in de grootschalige uitvoer van illegaal hout. De bond heeft maandag een vergadering belegd. Het Openbare Ministerie moet alle ruimte krijgen om het onderzoek te kunnen verrichten en de bond wacht het resultaat hiervan af.

De leden van de bond hebben een brief geschreven waarbij zijn duidelijkheid wilden hebben over:
1. de werkprocessen over houtuitvoer;
2. instructies en afbakening van de taken en bevoegdheden van alle betrokken actoren,
3. waarborgen van de rechtsbescherming van de ambtenaren.

In een statement zegt de bond dat deze houtuitvoer kwestie weer schade aanricht aan het imago van de douane waarbij het korps juist continu bezig is, in het kader van het hervormingsproces te werken aan imagoverbetering door efficiëntere dienstverlening.

De leden hebben een motie aangenomen waarna het bestuur een constructief onderhoud heeft gehad met de douaneleiding en de directeur der Belastingen. Dit onderhoud heeft geresulteerd in een werkgroep die per direct van start is gegaan met het aanscherpen van de procedures/werkinstructies, want die bleken achterhaald te zijn.

Verder geven zowel de directeur alsook de Inspecteur/Hoofd van de Dienst de garantie dat als ambtenaren te werk gaan met de huidige (dateert van 05 mei 2021) en toekomstige aangescherpte werkinstructies zij dan niet in de problemen zullen raken. Zodra de werkgroep de opdracht heeft gefinaliseerd, zullen de  instructies per dienstorder naar alle afdelingen en ambtenaren worden verzonden. Het zal ook worden gepubliceerd en aan alle stakeholders worden voorgehouden.

De Douanebond benadrukt dat de algemene ledenvergadering niet gehouden is om in actie te gaan. De vergadering is verdaagd naar een nader te bepalen datum om de bond de ruimte te geven tezamen met de leiding te komen tot een goed eindproduct ter bescherming van de ambtenaren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April