Raket China neergekomen in Indische Oceaan
09 May 2021, 16:42
foto
De Long March 5B, China’s grootste raket, heeft vorige week het eerste deel van het Chinese ruimtestation in een baan om de aarde gebracht. (Foto: Getty Images)


De Chinese staatsmedia melden dat de resten van een Chinees ruimteraket die een paar dagen geleden ongecontroleerd naar de aarde terugviel, zijn neergekomen in de Indische Oceaan, nabij de Maldiven. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De Long March 5B, China’s grootste raket, heeft vorige week het eerste deel van het Chinese ruimtestation in een baan om de aarde gebracht. Niet lang daarna is het contact met de raket verloren en viel zij ongecontroleerd terug naar de aarde.

Verschillende organisaties hebben het object in de gaten gehouden. Het was lange tijd niet duidelijk waar de raket zou vallen. Hoe dichter hij de aarde naderde, hoe beter het werd om de mogelijke crash site te voorspellen. Het projectiel heeft eerst enkele banen om de aarde beschreven voordat hij de atmosfeer binnenkwam. Delen zijn in de atmosfeer, zoals verwacht, opgebrand. Deze waren ook te zien. Sommige social media sites hebben de vallende brandende delen, die veel weg hadden van een ‘meteor shower’ live uitgezonden. De stevigste delen zijn vandaag in de Indische Oceaan terecht gekomen.

China heeft de laatste jaren sterkere interesse getoond in ruimtevaart. Het land maakt een grote inhaalslag op met name Rusland en Amerika. Amerika is met de nieuwste technologie, ruimte rakketten die automatisch naar de aarde terugkeren nadat ze hun lading hebben geleverd, weer aan top. De Amerikanen waren voor tientallen jaren afhankelijk geworden van Rusland om in de ruimte te komen. Ondertussen hebben India en de Verenigde Arabische Emiraten ook getoond grote spelers te willen zijn in de ruimtevaart met hun missies naar de maan en het verre planeet Mars. China is het eerste land dat een voertuig naar de ‘donkere kant’ van de maan heeft kunnen brengen. De maan is voor China, Amerika en Rusland ook een nieuwe plek voor economisch voordeel. De maan heeft veel grondstoffen die op aarde moeilijk te vinden zijn.

De International Space Station (ISS), is de enige plek in de ruimte waar astronauten wonen en werken. Hoewel er astronauten van verschillende nationaliteiten hier verblijven, ligt het beheer van de ISS grotendeels in handen van  Amerika, Canada, Japan, Rusland, Frankrijk en enkele andere Europese landen. China heeft interesse getoond deel te willen worden van ISS. Maar de Amerikanen hebben daar er een stokje voor gestoken vanwege verschillende veiligheidsredenen. China heeft besloten een eigen ruimtestation te bouwen.

De Long March 5B raket heeft een week geleden het eerste deel van het ruimtestation, Tianhe, afgeleverd. Er staan nog tien vluchten gepland om al de delen in de ruimte te krijgen. Verschillende organisatie maken zich zorgen om dit voornemen. Het is niet de eerste keer dat China de controle  over deze type raket verliest. Vorig jaar zijn delen van de raket op de Ivoorkust in Afrika terecht gekomen. Volgens plan moet de Tiangong ruimtestation volgend jaar al operationeel zijn.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April