Canada: Tweede dode na AstraZeneca-vaccin
05 May 2021, 09:16
foto


In de Canadese provincie Alberta is de eerste dode geregistreerd van een patiënt aan een zeldzame bloedstolselaandoening na ontvangst van het AstraZeneca Covid-19-vaccin. Canada heeft ten minste vijf gevallen van bloedstolsels gemeld na immunisatie met het vaccin, maar volksgezondheidsfunctionarissen beweren dat de voordelen van de AstraZeneca-injectie opwegen tegen de mogelijke risico's.

De dode in Alberta - een vrouw van in de vijftig - is het tweede geval van bloedstolsels, en de enige  persoon die is overleden nadat meer dan 253.000 doses AstraZeneca in de provincie werden toegediend. Dat heeft Chief Medical Officer  van Alberta, Deena Hinshaw, in een verklaring gezegd.

"Hoewel elk overlijden tragisch is, is het belangrijk om te onthouden dat de risico's van overlijden of andere ernstige gevolgen van Covid-19 veel groter blijven dan het risico na het AstraZeneca-vaccin", zei Hinshaw. AstraZeneca heeft nog niet gereageerd op deze kwestie.

Volgens een rapport van Reuters zijn er in Canada 1.243.242 bevestigde gevallen van het coronavirus waarvan 24.342 dodelijke.

Vorige maand meldde de provincie Quebec het eerste geval in Canada van een persoon die na vaccinatie met het AstraZeneca Covid-19-vaccin was overleden.

AstraZeneca was, in samenwerking met de uitvinder van het vaccin, Oxford University, een van de leiders in de wereldwijde race om een ​​Covid-19-vaccin te ontwikkelen. Het goedkope en gemakkelijk te vervoeren vaccin werd geprezen als een mijlpaal in de strijd tegen de crisis, maar heeft sindsdien te maken gehad met een reeks tegenslagen.

De zeldzame complicatie, die sommige toezichthouders, waaronder Health Canada, door vaccinatie veroorzaakte protrombotische immuuntrombocytopenie noemen, betreft bloedstolsels die gepaard gaan met een laag aantal bloedplaatjes, cellen in het bloed die het helpen stollen.

Tientallen landen hebben het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in maart stopgezet na meldingen van zeldzame, maar ernstige bloedstolsels. Verschillende van hen hebben het gebruik nu volledig of met beperkingen hervat nadat gezondheidsregelgevers zeiden dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de eventuele risico's.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April