Ondersteuningssysteem voor slachtofferhulp in de maak
26 Jun 2020, 23:14
foto
Minister Mike Noersalim doet de kick-off van het project ‘Gender Based Violence, interventions in response to Covid-19 measure’ via een ZOOM-meeting. (Foto: Biza/NII)


De minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Mike Noersalim, heeft in het kader van Orange Day, donderdag 25 juni, de aftrap gedaan van het project ‘Gender Based Violence, interventions in response to Covid-19 measure’ via een ZOOM-meeting. Het project moet een ondersteuningssysteem (referral pathway) ontwikkelen waar slachtoffers terecht kunnen voor alle informatie over het zoeken van hulp. Het gaat om een project van de United Nations Population Fund (UNFPA), United Nations Development Programme (UNDP) en het ministerie van Justitie en Politie.

Het project moet binnen drie maanden worden afgerond. De financiële middelen komen uit het EnGenDer-programma, die verkregen zijn uit het Canada Fonds. Het gaat om een bedrag van US$ 25.000. Gedurende het hele proces van de totstandkoming van dit project hebben de betrokkenen elkaar niet of nauwelijks face to face gesproken. Alle overlegmomenten vonden digitaal plaats, telefonisch, per email en via ZOOM.

Nu de pandemie zich in lage- en middeninkomenslanden versnelt, maakt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zich vooral zorgen over de impact ervan op mensen die al moeite hebben om toegang te krijgen tot gezondheidsdiensten - vaak vrouwen, kinderen en adolescenten, meldt de voorlichting van Biza, via het Nationaal Informatie Instituut.

De lock downs hebben overal ter wereld geleid tot toename van het aantal gevallen van huiselijk geweld. Uit een verklaring van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, blijkt dat het aantal gevallen van huiselijk geweld in Brazilië tijdens de lockdown met 50% is toegenomen. In Argentinië was sedert de instelling van de quarantaine de toename 60%. Ook door Europese landen worden dergelijke meldingen gedaan.

De Surinaamse cijfers zijn nog niet bekend. “Suriname werkt er hard aan om de cijfers die vanuit diverse kanalen worden verzameld bij elkaar te brengen, te analyseren en van betekenis te voorzien. Hoewel dat proces nog niet is afgerond, kunnen wij stellen dat het niet overdreven is om aan te nemen dat ook wij te maken hebben met een toename van huiselijk geweld”, aldus Noersalim.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April