Bollywood-acteur Irrfan Khan overleden
29 Apr 2020, 09:23
foto
Irrfan Khan werd in 2018 gediagnosteerd met een zeldzame vorm van kanker. (Getty Images)


Bollywood-acteur Irrfan Khan, internationaal bekend om zijn rollen in Slumdog Millionaire,  Jurassic World, Life of Pi en The Namesake is op 53-jarige leeftijd overleden. Khan stond bekend om zijn genuanceerde en ingetogen uitvoeringen. Velen noemden hem één ​​van de meest getalenteerde acteurs van India.

Hij was zo zeer gerespecteerd dat regisseur Wes Anderson hem ooit een rol voor hem schreef zodat hij met hem kon werken. In 2018 onthulde de acteur dat hij een endocriene tumor had, een zeldzame ziekte. Later onderging hij een behandeling in een ziekenhuis in Londen voor de ziekte die de cellen beïnvloedt die hormonen in de bloedbaan afgeven.

Bollywood-sterren en politici haasten zich om hem op sociale media te eren. "Een ongelooflijk talent ... een gracieuze collega ... een productieve bijdrage aan de filmwereld ... verliet ons te vroeg ... het creëren van een enorm vacuüm", tweette supersteracteur Amitabh Bachchan die met hem samenwerkte in Piku.

Actrice Raveena Tandon tweette dat hij een "fantastische co-ster was, een acteur bij uitstek en een mooi mens". Actrice Konkana Sensharma zei dat Irrfan de weg vrijmaakte voor veel acteurs. "Irrfan straalde zo helder dat we allemaal reflecteerden in zijn glorie. Naar wie zullen we weer op zoek gaan voor zo'n integriteit? De wereld is nu een mindere plek. Bedankt dat je de moed had om jezelf te zijn en werelden voor ons te openen, Irrfan," tweette ze.

Premier Narendra Modi beschreef zijn dood als "een verlies voor de wereld van film en theater". Hij twitterde: "Hij zal herinnerd worden vanwege zijn veelzijdige optredens op verschillende media. Mijn gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en bewonderaars. Moge zijn ziel in vrede rusten."

Khan bewoog zich naadloos van Bollywood naar theater naar Hollywood-actie en arthouse. In 2013 won hij de National Film Award van India voor zijn hoofdrol in Paan Singh Tomar, een biopic over een topsporter die bandiet wordt.

Andere Bollywood-hits waarin hij acteerde waren ondere andere Lunchbox, Piku en Hindi Medium. Zijn laatste, Angrezi Medium, kwam vorige maand uit. Zijn internationale doorbraak kwam in de Brits-Indiase film The Warrior van regisseur Asif Kapadia die een Bafta won. Het stond ook op de shortlist voor de officiële deelname van het Verenigd Koninkrijk voor de Academy Awards, maar moest worden geschrapt vanwege het technische aspect dat Hindi geen inheemse taal was voor Groot-Brittannië.

Het succes van de film lanceerde zijn filmcarrière en de komende twee decennia zou hij maar liefst vijf of zes films per jaar maken. Hij hield contact met Mira Nair - die zijn talent op de toneelschool had gezien, maar hem had afgesneden van Salaam Bombay. Ze maakten in 2006 The Namesake en in 2010 New York, I Love You.

Michael Winterbottom gaf hem de rol van Pakistaanse politiechef in A Mighty Heart en Wes Anderson schreef een kleine rol voor hem in The Darjeeling Limited - zodat hij met hem kon werken.

Twee maanden nadat Khan zijn diagnose openbaar had gemaakt, schreef hij een open brief over zijn ervaring met de behandeling van kanker, waarin hij reflecteerde op de "intensiteit" van zijn pijn en de "onzekerheid" van het leven. Het kreeg een enorme stortvloed van steun van zijn fans over de hele wereld.

In de verklaring van zijn PR-bedrijf dat zijn dood bevestigde, stond: "omringd door zijn liefde, zijn familie waar hij het meest om gaf, vertrok hij naar de hemel, waar hij echt zijn eigen nalatenschap achterliet. We bidden en hopen allemaal dat hij vrede heeft". Hij was in het ziekenhuis opgenomen met een infectie aan de dikke darm. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Langzame start
Geboren als Sahabzade Irrfan Ali Khan in de westelijke woestijnstaat Rajasthan, in een gezin zonder banden met de bioscoop, herinnerde de acteur zich in interviews dat hij en zijn broers en zussen als kinderen geen films mochten kijken. De enige uitzondering was toen een bezoekende oom hen naar het theater bracht. Geïnspireerd door India's arthouse-bioscoop uit de jaren tachtig besloot Khan carrière te maken in het veld en verhuisde naar New Delhi om theater te studeren.

Vervolgens verhuisde hij naar Mumbai op zoek naar acteerbanen, maar de Bollywood-films uit de jaren negentig boden geen mogelijkheden voor het ingetogen acteerwerk waar Khan de voorkeur aan gaf. Khan werkte bijna een decennium in series voor de Indiase televisie en zocht kleine rollen in films.


Irrfan Khan in 'The Warrior' dat de doorstart van zijn carrière werd. (Foto: Ronald Grant)

In 2001, toen hij het bijna opgaf, bood de Britse filmmaker Asif Kapadia hem de hoofdrol in "The Warrior". De film won een BAFTA voor beste Britse film en was de Britse inzending voor de Oscars. Het opende ook de deuren naar Hollywood, dat Khan waardeerde lang voordat Bollywood hem claimde.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April