PALU: Verzetsstrijders Kodjo, Mentor en Present blijven eren
27 Jan 2020, 19:35
foto
PALU-topman Jim Hok en Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman.


De herdenking van Kodjo, Mentor en Present als verzetshelden tegen de koloniale overheersing is nog niet bij iedereen hetzelfde. Maar het past wel in de onvermoeibare roep van de PALU om herinrichting van het Suriname dat we bij de onafhankelijkheid hebben overgenomen. We hebben de plicht tegenover degenen die ons zijn voorgegaan, onszelf en onze kinderen om onze geschiedenis door onze eigen bril te bekijken en die te herschrijven. Dit was dan ook de benadering die PALU-voorzitter Jim Hok gaf aan de korte plechtigheid zondagmorgen op het Kodjo, Mentor, PresentPren. Ook de toespraken van de voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde en de directeur van Cultuur, Elvira Sandie lagen in dezelfde lijn. 


Jim Hok vindt dat de Feydrasi fu Afrikan Srananman hulde verdient omdat de organisatie het voortouw neemt bij deze herdenking. Wanneer de PALU het heeft over herinrichting van onze samenleving, dan zijn het ook dit soort zaken die een rol spelen. Nog niet eens zo erg lang geleden was heel Suriname, inclusief de bevolking, eigendom van Nederland. "Wat we ons kennelijk nog steeds te weinig realiseren is dat wij vanaf 1975 onze eigen baas zijn en dat wij de verantwoordelijkheid hebben voor elkaar en voor het land. Daarin past ook dat wij op zoek gaan naar onze eigen helden, hun motieven en hun strijdwijzen en dat we ze eren," zei de PALU-topman. 


Kodjo, Mentor en Present passen volledig in het beeld van strijders tegen onderdrukking en koloniale overheersing. Hun moedige verzetsdaad van het stichten van een enorme brand in Paramaribo in 1832, heeft de kolonisator zodanig schrik aangejaagd, dat die overging tot de tot dan toe ongebruikelijke straf van publiekelijke verbranding van deze helden. Zij wilde daarmee kennelijk anderen ontmoedigen om achter deze strijders aan te lopen. Geen wonder ook dat deze drie mannen zijn gebrandmerkt als ‘ordinaire brandstichters’ en zo ook in onze geschiedenisboeken zijn opgenomen. Gelukkig begint het langzaamaan door te dringen dat de geschiedenisboeken voortdurend moeten worden omgespit om zaken vanuit onze eigen Surinaamse bril te kunnen bekijken.  Volgens de PALU-voorzitter is bezinning op deze verzetshelden Kodjo, Mentor en Present alleszins op zijn plaats.


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April