Argentinië: Peronisten terug met beëdiging Fernandez
11 Dec 2019, 18:16
foto
De Argentijnse president Alberto Fernandez en vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner staan na de inauguratie op het podium buiten het presidentiële paleis van Casa Rosada in Buenos Aires, Argentinië. (Foto's: Reuters)


De Peronistische leider van Argentinië, Alberto Fernandez, is dinsdag beëdigd als president. Zijn aantreden markeert een verschuiving naar links beleid. Argentinië is de derde grootste economie Latijns-Amerika. Het land voert strijd tegen ongebreidelde inflatie, angst voor kredietverzuim en toenemende armoede.

De 60-jarige centrumlinkse politicus legde zijn eed af ten overstaan van juichende wetgevers in het Congres, samen met politieke leiders uit de regio en vertegenwoordigers van belangrijke handelspartners, waaronder Brazilië en de Verenigde Staten. In een uur durende toespraak bekritiseerde hij de stijgende cijfers van honger en armoede en zei dat het land de groei moest doen herleven om te ontsnappen aan "virtuele wanbetaling" na een periode van pijnlijke soberheid onder vertrekkend conservatief Mauricio Macri.

"De economie en onze sociale structuur zijn vandaag in een staat van extreme kwetsbaarheid", zei hij in de toespraak in het Congres nadat hij symbolisch het presidentiële stokje en sjerp van Macri had overgenomen. Het ambtstermijn van Macri werd getroffen door een recessie en schuldencrisis. "De regering die net zijn mandaat heeft beëindigd, heeft het land in een situatie van virtuele wanbetaling achtergelaten," zei Fernandez.

Hij beloofde om sociale ongelijkheden te overbruggen en een "massaal" kredietsysteem met lage tarieven in te voeren om de binnenlandse vraag te ondersteunen en om de uitgaven te stimuleren om honger en armoede aan te pakken. Hij had het aangekondigde kredietsysteem tot een pijler van zijn campagne gemaakt.

De opkomst van Fernandez markeert een terugkeer van de krachtig links-leunende Peronisten van Argentinië, waaronder vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner, een befaamde populistische politicus die tijdens haar twee opeenvolgende termijnen tussen 2007-2015 botste met investeerders en boeren.

Atmosfeer partij
In een poging zijn man-van-het-volk geloofsbrieven te onderstrepen, had Fernandez zichzelf in zijn zilveren Toyota naar het congres gereden, zwaaiend naar menigten langs de kant van de weg. Aanhangers verzamelden zich op het historische plein Plaza de Mayo in het centrum van Buenos Aires tegenover het roze getinte paleis Casa Rosada, zwaaiend met vaandels en  trommels terwijl voedselverkopers  "choripan" worsten grilden in de zomerhitte.

"Vandaag is er een feestje", zegt Rafael Mantero (45), een voedselverkoper uit de stad Rosario. Hij zei dat hij voor Fernandez stemde omdat zijn eigen verkopen de afgelopen jaren onder Macri met ongeveer de helft waren gedaald. "De afgelopen vier jaar waren economisch verschrikkelijk voor mij", zei hij.

Verwacht wordt dat het nieuwe beleid zal leiden naar groei na impopulaire fiscale verkrapping. Critici waarschuwen dat het de druk op de al uitgeputte staatskas en mogelijk grote spanningen met schuldeisers zou kunnen vergroten.

Kleurrijke spandoeken hingen rond het centrale stadsplein, veel van vakbonden en organisaties die de Peronisten weer aan de macht hielpen. T-shirts met het gezicht van Fernandez de Kirchner hadden als bijschrift: "We zijn terug." Voorstanders hopen dat Fernandez de jaarlijkse inflatie kan aanpakken die boven de 50% uitkomt. De armoedecijfers naderen de 40% in een recessie. De nieuwe regering kijkt ook aan tegen lastige herstructureringen van ongeveer US$ 100 miljard aan staatsschuld met geldschieters waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Fernandez zei dat hij een "constructieve en coöperatieve" relatie met het IMF zou zoeken. Het fonds heeft de nieuwe president gefeliciteerd en heeft gezegd dat het zijn beleid ondersteunde om de groei te versterken. "Er zijn geen schuldenbetalingen waaraan kan worden vastgehouden als het land niet groeit," zei Fernandez, eraan toevoegend dat Argentinië momenteel "de wil had om te betalen, maar niet de capaciteit had om dat te doen."

In een weerspiegeling van de politieke uitdagingen die voor het nieuwe regeerteam liggen, was de rechtse leider van Brazilië, Jair Bolsonaro, die publiekelijk in botsing is geweest met Fernandez, afwezig. Het is de eerste keer sinds 2002 dat een Braziliaanse president niet aanwezig was bij de inhuldiging in Buenos Aires.

Fernandez ging ook in op het langlopende geschil met Groot-Brittannië over de Falkland-eilanden - dat Buenos Aires de Malvinas noemt - en zei dat hij "onze soevereine rechten" over de eilanden zou verdedigen, waarop Argentinië zijn claim handhaaft.

De zwaar getroffen Argentijnen, beleggers en markten volgens Fernandez met argusogen voor zijn plannen om de economie recht te zetten. Hij koos Martín Guzmán, een jonge discipel van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, als hoofd van het ministerie van Economie. Veel beleggers maken zich zorgen over het feit dat Fernandez een grotere staatsinterventie inluidt, zoals gebeurde onder Fernandez de Kirchner tijdens haar rij-op-rij-regeringen.

Fernandez, een politieke speler die dit jaar voor het voetlicht kwam, moet een evenwicht vinden tussen de uiteenlopende eisen van zijn brede Peronistische coalitie en de druk van de partij van Macri, die verzwakt is maar nog steeds invloedrijk is.

Met weinig financiële vuurkracht heeft Fernandez vakbonden die loonsverhogingen eisen om de hoge inflatie te compenseren en liefdadigheidsinstellingen die een verhoging van de subsidies voor de armen eisen. Politiek analist Julio Burdman zei dat deze jongleerhandeling de grootste uitdaging van Fernandez zou zijn. "Hij moet snel manoeuvreren om de economie opnieuw op gang te brengen, wat allemaal zal afhangen van hoe hij in staat is om met de schuld om te gaan."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April