Jabini in Grun Dyari: Niets breekt een land zo sterk als corruptie
14 Nov 2019, 16:40
foto
Franklin Jabini


"Ik ben bang dat ons corruptieprobleem niet iets is van alleen de top. Niets breekt een land zo sterk als corruptie." Dit zei hoogleraar Franklin Jabini woensdagavond bij de training 'leiderschap, management, visie en ontwikkeling' in Grun Dyari. Daarbij heeft Jabini uitgebreid zijn licht laten schijnen over onderwerpen die betrekking hebben op leiderschapsstijlen, managers binnen organisaties, het hebben van een eenduidige visie en gezamenlijke doelen. De avond werd geleid door Wilgo Valies. De training is georganiseerd onder auspiciën van het Nationaal Instituut voor Politieke Scholing in Suriname, het scholingsinstituut van de NPS. 

Jabini vindt dat leiders terdege rekening moeten houden met de verschillende omgevingen en culturen waarmee gewerkt wordt. Als kernwoorden daarbij werden invloed, motivatie, teamwork, consensus en draagvlak genoemd.
De inleider wees op internationale situaties waarbij corruptie min of meer gefaciliteerd wordt door leiders. Over Suriname zei hij te vrezen dat corruptie zich niet slechts in de top manifesteert. Suriname is in 2017 gerangschikt als het vierde meest corrupte land in de Caricom. "We hebben een probleem." Hij meent dat het erop lijkt alsof alles ongegeneerd kapot wordt geslagen.

Het maakt volgens Jabini niet zoveel uit wanneer de corruptie zijn intrede heeft gedaan. Het gaat nu om een probleem waarmee wij moeten 'dealen'. "Een juiste aanpak is van belang als wij vooruit willen komen in het land." Hij stelt dat het niet zo moet zijn dat er aanhoudend gekeken wordt naar een probleem, maar dat er oplossingen gevonden moeten worden. Aan leiders in het algemeen stelt Jabini dat zij een visie moeten ontwikkelen met een nationaal doel. "Een doel waarvan je weet dat ook jouw nageslacht er voordeel aan heeft. Suriname heeft geen domme mensen. Als wij goede leiders hebben, kunnen wij met onze mensen grote hoogten bereiken." Volgens de NPS kunnen wij dan leven in een Suriname waar het op alle gebieden goed vertoeven is.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April