Panelleden Kennis Kring leveren felle kritiek op regering
06 Nov 2019, 06:38
foto
Anthony Wong, voorzitter van AAV, (2e van links) heeft een inleiding gehouden voor de Kennis Kring. De panelleden zijn: Sham Binda (links), rechts Maisha Neus en naast haar Roy Bhikharie. (Foto: René Gompers0


Suriname is in handen van criminelen en demonen, zegt ondernemer Sham Binda. Hij is daar heel zeker over. Onderzoeker Roy Bhikharie stelt dat de regering onder leiding van president Desi Bouterse steeds meer maffiagedrag vertoont. De wijziging van de Wet op de Staatsschuld en de komst van een nieuwe wisselkantoor zijn daar voorbeelden van geven de panelleden aan. Binda en Bhikharie zijn samen met Maisha Neus, voorzitter van Strei! panelleden geweest op de discussieavond van de Kennis Kring dinsdagavond. 

Op de discussieavond zijn besproken de huidige schuldpositie en de Wet op de Staatsschuld. De inleiding is verzorgd door Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV). De aanwezigen zijn het erover eens dat de wijziging van de Wet op de Staatsschuld voelbare gevolgen zal hebben en dat het nog steeds onduidelijk is hoe hoog de Staatsschuld werkelijk is. Het is ook onduidelijk hoe die afgelost gaat worden. Duidelijk is wel dat de regering “zichzelf en een kleine groep bevoordeelt, lak heeft aan de stem van het volk, deskundige adviezen negeert en gewoon doet wat ze wil.”

“Er zijn groothandelaren die zogenaamd het heel volk voorzien,” haalt Binda aan. “Er zitten politieke figuren erachter. Ik zal geen namen noemen, maar ik weet het,” deelt hij het publiek mee. “Het is een complete witwaspraktijk. Er worden plotseling cambio's geopend, waar haalt men het geld vandaan? Het is een bende, een bende en nogmaals een bende. Het zijn criminelen die bezig zijn met ons Suriname, het zijn demonen die bezig zijn met ons Suriname. Dat hindert mij. Men doet wat men wil alsof het land van hen is.” 

Bhikharie merkt in zijn betoog op dat de president de monetaire autoriteiten totaal negeert en buiten spel heeft gezet. “Een prototypisch voorbeeld van deze maffiapraktijken is dat recentelijk de president van Suriname bekendmaakte dat hij zou interveniëren met 40 miljoen US dollar via enkele cambio's tegen een relatief lagere koers,” haalt de onderzoeker aan. “De herkomst van dat geld kan niet verklaard worden door de Centrale Bank en ook niet door de Bankiersvereniging. Dus dat is duidelijk een desavouering van een monetaire autoriteit die volledig verantwoordelijk is voor het garanderen van de interne en externe stabiliteit van ons  financieel systeem, alsook van het nationaal- en internationaal betalingsverkeer.” 

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April