PL: Illegale leningen betalen we niet terug
22 Oct 2019, 13:27
foto


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), zegt dat illegale leningen niet terugbetaald zullen worden door de regering die na 2020 komt. Internationale kredietverleners die in deze periode - slechts zeven maanden vóór de verkiezingen – nog grote leningen verstrekken aan Suriname, dienen hiermee rekening te houden. In de huishoudelijke vergadering vandaag is een commissie van rapporteurs benoemd onder leiding van Oesman Wangsabesari (NDP). 

De wijziging van de Wet op de Staatsschuld is in alle haast vrijdagmiddag ingediend door NDP-fractieleider Amzad Abdoel. In de commissie hebben voorts zitting: Rossellie Cotino, Jennifer Vreedzaam, Daniella Sumter (allen NDP), Rudolf Zeeman (BEP), Riad Nurmohamed (VHP), Marinus Bee (ABOP) Gregory Rusland (NPS) en Somohardjo (PL). 

Voor de PL staat vast dat het leningenplafond reeds is overschreden. “Er is geen andere reden waarom er zo een haast wordt gemaakt om de Wet op Staatsschuld te wijzigen”, zegt Somohardjo. Dat de VHP internationale organisaties op de hoogte heeft gesteld van de voorgenomen wijziging van de Wet op Staatsschuld, vindt hij bijzonder goed. Hetzelfde geldt voor het indienen van een strafklacht bij de procureur-generaal op basis van het overschrijden van het leningenplafond. 

Econoom tevens PL-secretaris Rob Soentik zegt dat de hoogte van het totale leenbedrag niet bekend is, maar feit is dat het leningenplafond is overschreden. Hij pleit voor het afdwingen van dat overzicht. Ook moet de ingediende begroting worden herzien met een hoofdstuk, waarin duidelijk een financieringsplan of dekkingsplan moet worden opgenomen. “Overigens, economie betekent de tering naar de nering zetten. Wat de regering nu doet is puur corrumperend handelen. Er is helemaal geen sprake van een prudent financieel beleid”, concludeert Soentik. 

Wanneer de voorgestelde wijziging toch wordt aangenomen met medewerking van de 26 coalitieleden en bijbehorende overlopers, dan zal de PL er in een volgende regeerperiode aan meewerken dat het teruggedraaid wordt. “Maar het moet helemaal niet zover komen dat de wijziging plaatsvindt”, zegt een verontruste Somohardjo. Hij roept daarom alle oppositionele partijen, maar ook de totale vakbeweging en alle andere maatschappelijke organisaties op om de koppen bij elkaar te steken en alvast een gezamenlijk standpunt in te nemen. 

De PL vreest met de voorgenomen wetswijziging voor verdere verarming van het volk, waarbij geprobeerd zal worden om nog meer mensen afhankelijk te laten worden van een pakket. Mogelijk zullen de te nemen leningen worden gebruikt om die pakketten te financieren en het Surinaamse volk tot bedelaars te maken. “Wij zullen met alle ons ten dienste staande middelen de wetswijziging tegengaan. Het gaat om de toekomst van het totale volk van Suriname”, stelt de PL-voorzitter.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April