Natuurgeneeswijze moet naar hoger niveau getild worden
21 Oct 2019, 16:47
foto
De discussieavond van Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama zaterdagavond, is goed bezocht. (Foto's: René Gompers)


“Iedereen is het erover eens dat natuurgeneeswijze naar een hoger niveau moet, dat een gedegen plan gemaakt moet worden om daar te komen, dat er regels moeten komen voor de sector,” vat Victorine Pinas de discussie samen. Zij is bestuurslid van Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK), de organisator van een seminar zaterdag over natuurgeneeswijze in het Claudetta Toney Multifunctioneel Centrum te Poelepantje. 

De activiteit van SAGK, waar Claudetta Toney voorzitter van is, is heel goed bezocht. Pinas en natuurgenezer Henk Jeroe hebben presentaties verzorgd. Pinas heeft uitgelegd waar de stichting voor staat: het samenbrengen van de Westerse en de alternatieve geneeswijzen in Suriname. Jeroe heeft in zijn presentatie aangetoond op welke manier planten en vruchten de gezondheid kunnen bevorderen, en bepaalde ziekten kunnen genezen. Hij heeft benadrukt dat, net zoals dat voor de Westerse geneeswijze geldt, mensen moeten letten op wat ze eten en drinken. Overmatig alcoholgebruik bijvoorbeeld, maakt dat de kuren weinig tot geen effect hebben. 

Er zijn heel veel vragen en opmerkingen geweest bij de discussie. Het panel bestond uit de arts Monique Sahai-Jharap, klinisch chemicus John Codrington en natuurgenezer Richard Cullimore. Alle drie zijn het erover eens dat alternatieve geneeswijzen wel positief effect hebben en resultaten opleveren die meetbaar zijn. De resultaten laten ook zien dat er heel wat kwakzalvers aan het werk zijn. Patiënten genezen niet, of hun situatie wordt erger gemaakt. Natuurgeneesheren gaan heel vaak in de fout, sommigen maken misbruik van hun patiënten. 

Zowel het publiek als de panelleden zijn het eens dat er regels moeten komen voor natuurgenezers. Ook voor de natuurproducten die worden aangeboden “omdat elke medicijn bijwerkingen heeft en moeten ze dus eerst breedvoerig getest worden". Benadrukt is ook dat er wat gedaan moet worden om de natuur te beschermen. Suriname heeft een kans van slagen “zolang de bodem nog goed is” is er uitgelegd. Maar het volk staat toe dat het milieu vernietigd wordt, niet alleen met de goudwinning, maar ook met het gebruik van plastic. Er wordt ook niets gedaan aan het fenomeen waarbij buitenlanders geneeskrachtig plantmateriaal uit het land meenemen. “Er is nog een lange weg te gaan,” deelt Pinas mee. 

“Maar dat de potentie er is, staat als een paal boven water. Alternatieve geneeswijze is in de lift, ook in de westerse landen. India en China zijn weliswaar de grootste spelers, maar Suriname heeft wel iets extra te bieden. We hebben hier meerdere bevolkingsgroepen bij wie de traditionele geneeswijze nog in tact is en wordt toegepast. Het gaat bij ons erom dat westerse- en alternatieve geneeswijzen elkaar gaan aanvullen. Zodat de mens het beste geboden kan worden om gezond te blijven.”  

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April