Internationale medische school in St. Vincentius Ziekenhuis
16 Oct 2019, 15:10
foto
John Daryanani (SAIU) en Manodj Hindori (SVZ) bij minister Antoine Elias. Aan de bewindsman is uitleg gegeven over het opzetten van international medical school.


Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en de South American International University (SAIU), gevestigd op Curaçao, hebben een overeenkomst getekend om een internationale medische school op te zetten. Dit komt op het terrein van het St. Vincentius Ziekenhuis. Het gaat om een internationale medische school die zich richt op buitenlandse studenten die naar Suriname komen om medicijnen te studeren. Als de studenten hun opleiding hebben afgerond, keren zij terug naar hun thuisland of in andere landen waar zij tewerkgesteld zullen worden.

John Daryanani, CEO van SAIU, en Manodj Hindori, algemeen directeur van SVZ hebben dinsdag de tussentijdse stand van zaken van de opzet van de internationale medische opleiding nader toegelicht aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Zij informeerden de minister dat per 1 januari 2020 de internationale werving van studenten start. In september 2020 opent de school haar deuren voor de eerste internationale studenten. Daryanani is minister Elias dankbaar voor zijn volledige ondersteuning bij het opzetten van een internationale medische school in Suriname. Ook is hij blij met het verstrekken van de toestemmingscharter aan SAIU, hetgeen tot uiting brengt dat er vertrouwen is dat de universiteit met succes een medische school in Suriname kan opzetten en runnen. Minister Elias toonde zich ingenomen met dit particuliere initiatief.

Deze vorm van internationaal medisch onderwijs is reeds bekend in verschillende Caribische eilanden en heeft bewezen waardevolle economische voordelen voor het land te produceren. Het team achter SAIU heeft veel ervaring met het opzetten en uitvoeren van medische scholen in het Caribische Gebied en is reeds betrokken geweest bij meer dan 6 start-ups van internationale medische scholen. 

De nieuwe internationale medische school draagt de naam SAI School of Medicine ('SAISOM'). Het curriculum zal gebaseerd zijn op het Amerikaanse model van medisch onderwijs. Studenten zullen een rigoureus programma van vijf jaren moeten volgen, bestaande uit 1 jaar Pre-Medical Education, 2 jaar Basic Sciences en 2 jaar Clinical Medicine. Degenen die met succes het programma hebben voltooid, krijgen het MD-diploma naar Amerikaans model. Met dit diploma kunnen zij meedoen aan de prestigieuze ‘United States Medical Licensure Examination’ (USMLE). Na het doorlopen van het vijfjarig MD programma kan een beperkt aantal studenten in de Post Graduate fase zich verder specialiseren in een specifieke medisch specialisme.

SAIU zal haar campus huisvesten op het terrein van het St. Vincentius Ziekenhuis en zal bij de opleiding ook gebruik maken van de faciliteiten van het ziekenhuis. Studenten zullen waar mogelijk ook in de gelegenheid gesteld worden om het klinische deel van hun opleiding te volgen in geaffilieerde ziekenhuizen in andere landen, zoals de VS, Canada en Nederland. 

Omdat SAIU zich primair op buitenlandse studenten gaat richten, zal dit geen invloed hebben op het aantal medische professionals op de Surinaamse markt. Wel heeft SAIU toegezegd een aantal plekken te willen openhouden voor Surinaamse studenten. SAIU is ook van plan om enkele beurzen beschikbaar te stellen aan jonge pientere Surinamers die wel voldoen aan de hoge eisen voor aanname maar niet draagkrachtig zijn om de kosten te kunnen betalen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April