Maanfeest krijgt extra dimensie met jubileum Witte Lotus
16 Sep 2019, 22:58
foto
Jongeren tonen hun podiumtalenten tijdens de viering van het Maanfeest in de Witte Lotus. (Foto's: René Gompers)


Een gezellige drukte, hele gezinnen op stap, kleurrijke podiumoptredens, liederen die herinneren aan moederland China, gelukwensen, netwerken, een veiling, lampionnen en glowsticks. Zondag is in de Witte Lotus het Maanfeest, het 60-jarig bestaan van de Witte Lotus en 70 jaar oprichting van Volksrepubliek China gevierd. Het Maanfeest is niet meer alleen voor Chinezen wordt er door een aantal gezinnen en de podiumoptredens aangetoond. Er is ook benadrukt dat Suriname en China hechte vrienden blijven.

Het Maanfeest is traditioneel een oogstfeest dat massaal door de Chinezen wordt gevierd. “Maar nu is het meer een familie aangelegenheid,” zegt Jeffrey Lau. Hij is voorzitter van De Witte Lotus, secretaris van Kong Ngie Tong San en Nederlandse secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van Chinese verenigingen. “We komen ook bij elkaar om te netwerken. om zaken te verbeteren, en om elkaar beter te leren kennen,” vervolgt Lau. “Het zijn niet alleen Chinezen hier, Suriname is een land van broederschap.”

“Het is een geslaagd evenement geweest,” vindt Lau. “Dit jaar was de viering speciaal. Omdat we de ‘bigi yari’ van de Witte Lotus hebben gevierd en 70 jaar oprichting van de Volksrepubliek China.” China is op 1 oktober 1949 door Mao Zedong geproclameerd tot Volksrepubliek. Ambassadeur Liu Quan maakt voor de tweede keer het Maanfeest in Suriname mee. “We zijn allemaal familie van elkaar,” merkt hij op. “Ik ben blij dat steeds meer Surinamers het Maanfeest vieren en zich verdiepen in de Chinese cultuur. Dit is een voorbeeld van hoe sterk de relatie is tussen China en Suriname.”

China heeft de afgelopen 70 jaren enorme successen geboekt op sociaal, politiek, economisch en technologisch gebied, haalt Liu aan. Het “groot worden en opstaan” van China heeft de levensstandaard enorm verhoogd, maar heeft ook voordelen voor de rest van de wereld opgeleverd, stelt de ambassadeur in zijn toespraak. “Al de successen zijn door 1.400 miljoen Chinezen in en buiten China behaald,” merkt hij op. “Dat is een reden om trots te zijn, een reden om het groots te vieren, maar ook een reden om ons te blijven inzetten.” Suriname en China zijn partners en vrienden, benadrukt Liu. “Ik geloof dat met inzet van beide landen we samen heel veel meer kunnen bereiken.”

Elvira Sandie heeft namens minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het woord gevoerd. Ook zij benadrukt hoe goed de relatie is tussen beide landen en spreekt dankbaarheid uit voor de honderden trainingen en andere educatieve beurzen in China. “Maar ik benadruk in het bijzonder dat deze kansen, deze beurzen, de kennis over elkaars cultuur erg verhogen,” stelt ze. “Vrede, tolerantie en respect realiseer je als volk met andere volkeren door zoveel mogelijk uitwisselingsprogramma’s uit te voeren.” Ze deelt mee dat op 25 september het ministerie een jeugdroman over de Chinese immigratie zal presenteren.

Na de toespraken was het tijd voor de show. Klassieke en moderne dansen, frisse kleuren, kinderen en volwassenen sieren voor twee uren het podium. De Surinamers die in vloeiend Chinees optreden trekken extra aandacht. Tussen de optredens door zijn er 12 speenvarkens geveild. Op sommige momenten was het een wedstrijd “wie het hoogste biedt.” De entreeprijs was SRD 1.500, in een geval was de lekkernij voor SRD 7.500 verkocht. Er is meer dan SRD 30.000 opgehaald met de veiling. Het geld is bestemd voor de donatie pot waarmee onder andere de Chinese school, begraafplaats, senioren en tehuizen worden bedacht. 

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April