Dorian offshore, Lingling in Noord-Korea, Faxai bedreigt Japan
08 Sep, 04:40
foto
Het pad dat tyfoon Faxai volgt. (Beeld: JMA)


Orkaan Dorian is nog niet klaar met Noord-Amerika. Hoewel het op zee blijft, hebben de schare aan onweersbuien en stormen bijna elke Atlantische staat geteisterd. Cape Cod en Nantucket werden zaterdagochtend gehavend door stormwinden en zware regen. Officieel is Dorian nog steeds een orkaan van categorie 1, ondanks dat hij zich buiten de tropen bevindt.

De volgende aanlanding, de zevende, zal in de Canadese provincie Nova Scotia zijn. Er zijn orkaanwaarschuwingen van kracht voor oostelijk Nova Scotia en westelijk Newfoundland. Verwacht wordt dat vlagen vóór het einde van zaterdag meer dan 140 km per uur zijn in Halifax Bay, Nova Scotia, maar de gestage klap is waarschijnlijk een zware storm in de haven.

Er wordt ongeveer 20cm regen voorspeld. Een stormvloed van maximaal een meter zal de baaien van de Atlantische kust van Nova Scotia binnendringen.

Koreaans schiereiland
Ondertussen landde tyfoon Lingling op zaterdag in de zuidwestelijke hoek van Noord-Korea. Lingling was een supertyfoon, het equivalent van een orkaan van categorie 4 terwijl hij zich in de Oost-Chinese Zee bevond, en trok uiteindelijk aan land als een storm van categorie 1.

Haeju, een stad ten oosten van het tyfooncentrum, rapporteerde winden van 100 km per uur. Het voorspelde pad van zware regenval van deze dalende cycloon gaat over de top van Pyongyang. Er wordt maximaal 15 cm regen verwacht als de regenbuien de stad doorkruisen.

Japan
Vlakbij nadert de nog steeds versterkende tyfoon Faxai, met winden die al boven 170 km per uur liggen, Japan. Het is onwaarschijnlijk dat dit Kyushu treft, die dit jaar zware overstromingen heeft meegemaakt, maar het kan aan land komen in de hoofdstad Tokio zelf.

De voorspelling brengt winden van tyfoonkracht naar de kust van Honshu op zondagavond, gelijk aan die van een categorie 2 op de schaal van Saffir-Simpson. Tokio zal waarschijnlijk worden getroffen door zware stormen, maar de tyfoon zal waarschijnlijk het zwaarst zijn over het schiereiland Boso.

Tokio wordt door dit schiereiland beschermd tegen de Stille Oceaan, maar als het oog van Faxai de baai van Tokio binnenstroomt, kan de stad ernstige risico's lopen. Het stormvloedrisico wordt tot een meter boven normaal getij langs het Boso-schiereiland en aangrenzende delen van Honshu gebracht.

Neerslag van 20 - 40 cm kan overstromingen en, op hogere gronden, aardverschuivingen veroorzaken.

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December