Brazilië zegt: Amazone-branden zijn onder controle
01 Sep 2019, 09:33
foto
De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo (m) en Eduardo Bolsonaro (l), zoon vande Braziliaanse president Jair Bolsonaro, spreken verslaggevers buiten het Witte Huis in Washington. (Foto: EPA-EFE)


De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land met succes de branden in het Amazonegebied blust die internationale bezorgdheid hebben veroorzaakt. Hij zei dat na bespreking van de situatie met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei eerder op de dag dat zijn zoon en minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, op weg waren naar Washington om mogelijke Amerikaanse hulp bij de brandbestrijding te bespreken. Bolsonaro zei dat hij Trump om hulp had gevraagd en de Amerikaanse president had gezegd dat "hij geen beslissing kon nemen zonder van Brazilië te horen".

Araujo vertelde verslaggevers na zijn ontmoeting met Trump dat de branden "geen excuus zijn om ideeën van internationaal beheer van de Amazone te promoten". Tegelijkertijd stelde hij dat het Zuid-Amerikaanse land openstaat voor samenwerking met andere landen. "De branden die vandaag bestaan, worden al bestreden en we slagen erin de meeste branden te blussen", zei hij, eraan toevoegend dat de ontmoeting met Trump geen specifieke Amerikaanse hulp opleverde.

Bolsonaro overweegt zijn zoon, congreslid Eduardo Bolsonaro, te benoemen tot ambassadeur in de VS, hoewel de detachering moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer van het Braziliaanse congres. Araujo zei dat de regering Trump al haar goedkeuring had uitgesproken voor een mogelijk ambassadeurschap van congreslid Bolsonaro. "Nu moeten we wachten tot de senaat hopelijk de uitnodiging goedkeurt," zei hij.

Araujo zei dat het feit dat Trump zowel hem als het congreslid in het Witte Huis heeft ontvangen, ondanks ze geen staatshoofden zijn "laat zien hoe ver we zijn in het opbouwen van een zeer speciale relatie met de Verenigde Staten".

De complimenten over de relatie met de regering Trump staan in contrast met kritiek op de Braziliaanse regering van de Franse president Emmanuel Macron en enkele andere Europese leiders. "Heel Europa heeft samen geen lessen voor ons als het gaat om het behoud van het milieu," zei de Braziliaanse president.

Journalisten vroegen hem naar de mogelijke hervatting van donaties aan een Braziliaans overheidsfonds voor de Amazone. Noorse donaties ter waarde van tientallen miljoenen dollars werden deze maand opgeschort vanwege bezorgdheid over de betrokkenheid van Brazilië bij het milieu. Duitsland heeft ook een afzonderlijke financieringslijn voor Amazone-projecten opgeschort.

"We willen weten waar dit geld naartoe gaat," zei Bolsonaro. "Meestal gaat het deels naar NGO's, wat geen rendement oplevert. Deels gaat het naar goede dingen ... maar het is veel geld voor weinig conservering." Bolsonaro zei ook dat vroegere toewijzingen van land aan inheemse mensen, van wie velen in het Amazone-regenwoud wonen, buitensporig waren geweest. Ongeveer 14 procent van Brazilië is inheems grondgebied, een enorm gebied voor een relatief kleine bevolking, zei de president.

Sommige inheemse leiders zeggen dat hun gemeenschappen onder druk staan van landbouw en veeteelt en klagen dat de autoriteiten weinig doen om de milieuwetgeving te handhaven. Zonder bewijs aan te dragen, suggereerde Bolsonaro aanvankelijk dat niet-gouvernementele groepen de branden begonnen om te proberen de geloofwaardigheid van zijn regering te schaden. De regering Bolsonaro heeft opgeroepen tot lossere milieuregels in 's werelds grootste regenwoud om ontwikkeling te stimuleren.

Critici zeggen dat zijn beleid en beloften boeren en houthakkers hebben gemotiveerd om naar de Amazone te verhuizen, en soms vuren te stichten om land te openen voor landbouw en grasland. Op donderdag verbood Brazilië de meeste legale branden voor het opruimen van gronden gedurende 60 dagen in een poging om de verbranding te stoppen. Veel van de huidige branden ontstonden in gebieden die al vrij van bomen waren.

Ongeveer 60 procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië. De regenwouden van de Amazone absorberen koolstofdioxide uit de atmosfeer.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April