India: 1,9 miljoen mensen Assam riskeren statenloosheid
01 Sep 2019, 03:44
foto
Vele bewoners van Assam dreigen tussen wal en schip terecht te komen door het registratiesysteem voor burgers. (Beeld BBC)


India heeft de definitieve versie van een lijst gepubliceerd die effectief ongeveer 1,9 miljoen mensen in de noordoostelijke staat Assam van hun staatsburgerschap ontdoet. Het National Register of Citizens (NRC) is een lijst van mensen die kunnen bewijzen dat ze op 24 maart 1971 naar de staat zijn gekomen, de dag voordat buurland Bangladesh onafhankelijk werd van Pakistan. Mensen die niet op de lijst voorkomen, hebben 120 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen hun uitsluiting. Het is onduidelijk wat er daarna gebeurt.

India zegt dat het proces nodig is om illegale Bengaalse migranten te identificeren. Het heeft al duizenden mensen opgesloten die ervan verdacht worden buitenlanders te zijn. De aangehouden mensen zijn in tijdelijke kampen in de gevangenissen van de staat ondergebracht, maar deportatie is momenteel geen optie voor het land.

Het proces heeft ook aanleiding gegeven tot kritiek op "heksenjachten" tegen de etnische minderheden van Assam. In een conceptversie van de vorig jaar gepubliceerde lijst waren vier miljoen mensen uitgesloten.

Register van burgers
De NRC is in 1951 opgericht om te bepalen wie er in Assam is geboren en daarom Indiaas is en wie een migrant uit het naburige Bangladesh is. Het register is voor het eerst bijgewerkt. Families in de staat zijn verplicht om documentatie te verstrekken om hun afkomst te tonen. Wie zijn staatsburgerschap niet kan bewijzen, worden geacht illegale buitenlanders zijn.

De Hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP) van premier Narendra Modi heeft zich al lang verzet tegen illegale immigratie in India, maar heeft het NRC de afgelopen jaren tot prioriteit gemaakt. Assam is één van de meest multi-etnische staten van India. Vragen over identiteit en burgerschap hebben een groot aantal mensen daar al lang lastig gevallen. Onder de bewoners zijn Bengaals en Assamese sprekende hindoes, evenals een medley van stamleden.


Velen in Assam die zich altijd Indiër hebben gevoeld, lijken binnenkort statenloos te zijn. (Beeld BBC)

Een derde van de 32 miljoen inwoners van de staat zijn moslims, het op één na hoogste aantal na het door India beheerde Kashmir. Velen van hen zijn afstammelingen van immigranten die zich daar onder Brits bestuur vestigden. Maar illegale migratie vanuit buurland Bangladesh, dat een grens van 4.000 km lang met India deelt, is daar al tientallen jaren zorgwekkend. De regering zei in 2016 dat naar schatting 20 miljoen illegale immigranten in India woonden.

Ingezetenen die van de lijst zijn uitgesloten, kunnen in beroep gaan bij de speciaal gevormde rechtbanken, Foreigners Tribunals, evenals bij de High Court en Supreme Court.

Een potentieel langdurig en uitputtende beroepsprocedure zal echter betekenen dat de al overbelaste rechtbanken van India verder zullen worden verstopt en dat arme mensen die van de lijst zijn uitgesloten, moeite zullen hebben om geld in te zamelen om hun zaken te bestrijden. Als mensen hun hoger beroep bij hogere rechtbanken verliezen, kunnen ze voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.

Ongeveer 1.000 mensen die eerder als vreemdeling zijn aangegeven, zijn al in zes detentiecentra in gevangenissen ondergebracht. De regering van Modi bouwt ook een exclusief detentiecentrum, dat 3.000 gedetineerden kan herbergen. "Mensen wiens namen niet op de definitieve lijst staan, zijn echt bezorgd over wat ons te wachten staat. Eén van de redenen is dat het Vreemdelingentribunaal geen goede reputatie heeft en veel mensen zijn bang dat ze dit proces moeten doorlopen," vertelde Sangeeta Barooah Pisharoty, auteur van Assam: The Accord, The Discord.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April