NPS: Dag der Inheemsen is meer dan een vrije dag
09 Aug 2019, 19:17
foto


De Internationale Dag der Inheemse Volken wordt dit jaar voor de 25ste keer herdacht. De dag is op 23 december 1994 door de Verenigde Naties per resolutie ingesteld, waarbij het grootste doel is dat nationale overheden stilstaan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners. Gezien het belang en onderkenning van dit doel heeft de toenmalige president van de Nationale Partij Suriname (NPS) de dag in 2006 uitgeroepen tot nationale feestdag. De partij onderschrijft dat respect en erkenning van met name de inheemse bevolking van Suriname belangrijke beleids- en prioriteitspunten moeten zijn op nationale politieke agenda’s.

Het is om die reden dat deze dag niet louter als een vrije dag gezien mag worden, die aan het begin van het nieuwe jaar al aangekruist als een gewone dag van “lekker uitslapen en kiekjes nemen”. De dag mag eveneens niet bezien worden vanuit de bril van historici die vanuit hun imperiaal loge neerkeken op de westerse pers die ons van kinds af aan hebben doen geloven dat de inheemsen het de kolonisten onnodig moeilijk maakten om zich in hun nieuwe vaderland te vestigen.

De partij brengt in herinnering hoe Surinaamse burgers, die zelf slachtoffer zijn geweest van dezelfde roofzuchtige zogenaamde ontdekkingsreizigers, vol spanning op de toen zwart witte film – later televisie –  hebben zitten duimen wanneer plotseling bovenop de top van het dal waarin de rijtuigen van de kolonisten zich bevonden, sinistere inheemsen op hun paarden met getrokken speren verschenen. Ook werd vol spanning gehoopt dat die kolonisten hen zouden overrompelen.

Dit beeld was het gevolg van de jarenlange indoctrinatie via alle data uit de geschiedenisboeken die Surinamers uit het hoofd dienden te kennen; echter was dit niet het ware verhaal. Er waren ook geen eigen historici om te vertellen dat Columbus nooit ons werelddeel kon hebben ontdekt, omdat het niet onbewoond was. Er waren wel degelijk leefgemeenschappen aanwezig die wij vroeger de Indianen noemden. De ontkenning van hun aanwezigheid en de minachting van hun rechten heeft eeuwenlang geduurd en zelfs nu nog.

Dit beeld is ook buiten de Surinaamse grenzen te zien. Internationale nieuwsberichten over landroof, gepaard gaand met geweld in ons buurland Brazilië getuigen van een flagrante schending van de rechten van de oudste bewoners van dit continent. De NPS wijst erop dat in ons land het Samaaka vonnis onze overheid dwingt om de tribale gemeenschappen, recht te doen wedervaren. Bijna 10 jaar na dit vonnis van het International Gerechtshof, zijn wij nog steeds bezig met commissiewerk, dat vaak ook nog over de hoofden van belanghebbenden  plaatsvindt.

De NPS benadrukt bij de viering van deze wederom dat de eenheid, ontwikkeling en vooruitgang van de gehele bevolking bij haar centraal staat. Ook wordt erop gewezen dat milieuvraagstukken zoals het behoud van de natuur en de biodiversiteit door de inheemsen positief is ontwikkeld. “Dat moet behouden en verder gestimuleerd worden door overheden.” Het grondenrechtenvraagstuk en het alla dol uitgeven van concessies moet in deze dan ook scherp worden uitgewerkt met inachtneming van de belangen van deze Surinamers.

De NPS feliciteert de samenleving met deze bijzondere dag, waarbij vandaag ook de 129ste jaar van de Javaanse immigratie wordt herdacht. Zoals bij andere bevolkingsgroepen binnen onze pluriforme samenleving, wordt tevens de onmiskenbare bijdrage van de Javanen erkend en gewaardeerd. De visie van de NPS is dat de sociale positie van alle Surinamers verbeterd moet worden en zal daaraan de nodige aandacht blijven geven.

Nationale Partij Suriname
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April