Simons: Garantiefonds Huisvesting is een soort verzekering
07 Aug 2019, 00:54
foto
Initiatiefnemer Jennifer Simons beantwoordt vragen tijdens de openbare commissievergadering. (Beeld: DNA)


Initiatiefnemer van het Woningbouwfonds en Garantiefonds voor Huisvesting, Jennifer Geerlings-Simons, heeft uitgelegd tijdens een openbare commissievergadering dinsdag waarom er gekozen is voor twee aparte fondsen. Commissielid Asis Gajadien (VHP) bleef erbij dat volstaan kon worden met één fonds. Simons heeft aangegeven dat de doelen verschillend zijn. Het Woningbouwfonds moet voorwaarden scheppen om het huisvestingsvraagstuk duurzaam aan te pakken, terwijl het Garantiefonds de banken zekerheid geeft dat als iemand de hypotheek niet kan betalen, deze wel zal worden voldaan. Het Garantiefonds moet volgens Simons gezien worden als een verzekering. 

Het Woningbouwfonds moet bijdragen aan een grotere beschikbaarheid van huisvesting voor brede lagen van de bevolking, met aandacht voor speciale doelgroepen. Dit fonds moet de ontwikkeling van de woningbouwsector stimuleren en investeringsmogelijkheden scheppen voor natuurlijke en rechtspersonen. De eerste financiële bijdrage van de Staat in het Woningbouwfonds is gesteld op SRD 20 miljoen in de ontwerpwet. Voor het Garantiefonds is de bijdrage van de Staat gesteld op SRD 5 miljoen uit de begroting.  

Simons legde uit dat veel mensen die geen vaste baan hebben, maar wel een inkomen hebben niet in aanmerking komen voor een hypotheek bij de banken. Omdat het om kleine zelfstandigen gaat zoals kapsters, bouwvakkers, schoonheidsspecialisten, taxichauffeurs kunnen zij geen werkgeversverklaring geven aan de bank. Ook beschikken zij niet over een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Het gaat om mensen die wel het geld hebben maar de banken geen risico willen nemen om hen krediet te verstrekken. Door het Garantiefonds hebben de kredietverstrekkers de zekerheid dat indien de persoon niet kan betalen, via het fonds ze toch over hun geld kunnen beschikken. Het fonds geeft die verzekering. 

In de wetten worden het bestuur, de raad van toezicht en de voorwaarden tot kredietverstrekking minutieus omschreven. Deze fondsen zijn nodig volgens de initiatiefnemers omdat ondanks verschillende inspanningen vanuit de publieke en private sector blijkt een toenemend tekort aan huisvesting. Goede en betaalbare sociale woningbouw wordt nog in onvoldoende mate gerealiseerd en valt vaak buiten het financieel bereik van huishoudens met een laag of modaal inkomen. Het algemeen doel is het stimuleren van de sociale woningbouw voor de lage en de midden inkomensgroepen door de toegang tot kredietverstrekking te versoepelen. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April