Venezuela: Stroomvoorziening komt langzaam op gang
23 Jul 2019, 10:42
foto
Het grootste deel van Venezuela is getroffen door de enorme stroomuitval. (Foto: Reuters)


De stroomvoorziening in Venezuela komt langzaam weer op gang, nadat het grootste deel van het land gehuld was in de duisternis. Een enorme stroomuitval heeft naar verluidt 16 van de 23 deelstaten in het land getroffen. Ook in de hoofdstad Caracas was de stroomvoorziening weggevallen.

De minister van Informatie, Jorge Rodríguez, beweerde dat de stroomstoring werd veroorzaakt door een "elektromagnetische aanval" zonder bewijs te leveren. In maart werd het land getroffen door een reeks black-outs, waaronder één die alle staten trof en een week duurde.

Sporadische black-outs komen veel voor in het door crisis getroffen Venezuela, waar tientallen jaren van onderinvestering het elektriciteitsnet van het land hebben beschadigd. De black-out, die maandag om 16:45 uur lokale tijd begon, veroorzaakte een enorme chaos in Caracas toen verkeerslichten uitvielen. De trottoirs vulden zich met voetgangers nadat de metro van de stad stilviel.

Vanochtend vroeg was de stroomvoorziening in de hoofdstad en sommige andere delen van het land hersteld, zei staatsenergiebedrijf Corpolec. Maar de werkplekken en scholen zouden vandaag gesloten blijven omdat de overheid mensen aanspoorde om thuis te blijven.

"Deze black-outs zijn catastrofaal," vertelde de 51-jarige conciërge Bernardina Guerra, die in Caracas woont, aan persbureau Reuters. "Ik woon in het oostelijke deel van de stad en daar gaan de lichten elke dag uit. Elke dag gaat het slechter." Venezuela is voor zijn binnenlandse elektriciteitsvoorziening afhankelijk van zijn enorme hydro-elektrische infrastructuur in plaats van zijn oliereserves.

De overheid gaf een 'elektromagnetische aanval' de schuld van de enorme stroomuitval. (Foto: Reuters)

In een verklaring zei Rodríguez dat de vermeende aanval "een poging was om het hydro-elektrische generatorensysteem van Guayana te beïnvloeden". Het belangrijke Guri damcomplex bevindt zich in de zuidelijke deelstaat Guayana.

Op Twitter beweerde president Nicolás Maduro dat de black-out het resultaat was van een "nieuwe criminele aanval op de rust en vrede van het vaderland" en zei dat de strijdkrachten waren ingezet voor hulpverlening.

Maar oppositieleider en zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó zei dat het het resultaat was van "corruptie en onvermogen van het regime". De nieuwste black-out volgt op een urenlange storing in april die grote delen van het land, inclusief Caracas, in de duisternis stortte.

President Maduro en andere regeringsfunctionarissen hebben de stroomstoringen in het verleden toegeschreven aan 'terrorisme' en sabotage door de oppositie en beweerden vaak dat de VS hierbij betrokken was. Andere vermeende redenen die werden opgegeven zijn onder meer:
- Een leguaan die door een hoogspanningskabel beet, een reden die Corpolec gaf om een ​​stroomstoring in het noordoosten van het land in 2010 te verklaren;
- "Dieren zoals ratten, muizen, slangen, katten, eekhoorns" die de onderstations van het hydro-elektrische systeem binnenkomen, zoals beweerd in oktober vorig jaar door minister van Elektriciteit, Luis Motta Dominguez;
- De positie van het land in de buurt van de evenaar, zoals topambtenaar Lisandro Cabello beweerde in juni 2018. Hij zei dat het feit dat "we heel dicht bij de zon zijn" betekent dat Venezuela een intensiever gebruik van energie heeft dan andere landen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April