Brazilië: Hooggerechtshof stelt hoger beroep Lula uit
26 Jun, 04:40
foto
Een aanhanger van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inaio Lula da Silva houdt een banner waarop staat 'Bevrijd Lula' buiten het Hooggerechtshof in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Het hooggerechtshof van Brazilië heeft besloten om in augustus in te gaan op een hoger beroep dat de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva heeft ingediend. Lula die gevangen zit, beweert dat hij moet worden vrijgelaten omdat uit gelekte privéberichten bleek dat de rechter die hem veroordeelde partijdig was.

Vijf rechters van de 11 leden tellende rechtbank hebben het beroep gehoord. Na een 3-tegen-2-stem is het voorstel om Lula vrij te laten totdat ze meer tijd hadden om het beroep te beoordelen, verworpen. De rechters hebben besloten een beslissing uit te stellen tot augustus, na een gerechtelijk reces.

Lula heeft Brazilië geleid van 2003-2010. Hij had een goedkeuringsratio van 87% toen hij president af was. Maar de door hem opgerichte Arbeiderspartij viel hard toen de Braziliaanse openbare aanklagers in 2014 het corruptie onderzoek Car Wash begonnen en andere. Het zijn ongekende corruptieschandalen van contracten bij overheidsgeleide bedrijven. De schandalen hebben de Arbeiderspartij een zware politieke slag toegebracht.

Lula is in juli 2017 veroordeeld in de eerste van minstens acht corruptieprocessen die tegen hem aanhangig zijn gemaakt. Het jaar daarop, in april 2018, werd hij gevangen gezet met een straf van 12 jaar. Hij is sindsdien veroordeeld in een tweede zaak.

De eerste veroordeling weerhield Lula vorig jaar voor het presidentschap. Lula is nog steeds één van de meest invloedrijke politici van Brazilië. Zelfs nadat hij in de gevangenis was beland, bleek uit peilingen dat hij gemakkelijk zou zijn gekozen boven zijn rivaal Jair Bolsonaro, die het presidentschap won.

De rechter die Lula veroordeelde, Sergio Moro, dient nu als minister van justitie van Bolsonaro. De afgelopen weken is hij onder druk komen te staan ​​nadat de nieuwswebsite van The Intercept Brasil news website het eerste verhaal op bais van uitgelekte privéberichten tussen Moro en openbare aanklagers. Die berichten roepen ernstige twijfels op over de onpartijdigheid van Moro, terwijl hij het proces van Lula leidde. Uit de berichten bleek dat hij aanklagers begeleidde bij de timing van razzia's en arrestaties, waarbij hij hen vroeg persberichten te publiceren om de verdediging van Lula te bekritiseren en onderzoekstips te sturen, terwijl hij wettelijk verplicht was onpartijdig te blijven.

Op basis van de berichten, argumenteerde Lula's advocaat Cristiano Zanin, dinsdag voor het Hooggerechtshof dat Lula onmiddellijk moet worden vrijgelaten. "Vandaag weten we dat de verdediging werd behandeld als een loutere formaliteit," zei Zanin, verwijzend naar Moro's hulp aan federale openbare aanklagers. "Vanaf het begin van het proces kreeg de aanklager een gunstige behandeling." Zanin zei dat de berichtgeving van The Intercept 'in volledige en beangstigende details onthult' dat Moro de ethiek heeft geschonden om Lula te veroordelen en hem ervan te weerhouden het presidentschap te herwinnen.

Moro zei eerst dat de gelekte berichten geen fouten vertoonden. Naarmate The Intercept meer verhalen publiceerde, veranderde hij van tactiek om te zeggen dat hij niet kon nagaan of de berichten authentiek waren en dat hij zich niet kon herinneren of hij ze had verzonden.

De advocaten van Lula beweren al jaren dat Moro handelde uit een verlangen om Lula en de Arbeiderspartij te beletten opnieuw het presidentschap te bemachtigen. Ze hebben herhaaldelijk beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof, maar alle verzoeken zijn afgewezen.