Colombia dringt aan op veiligheid ex-Farc-strijders
20 Jun 2019, 10:32
foto
Sinds de vredesovereenkomst in 2016 zijn zo'n 160 ex-Farc-strijders en hun familieleden gedood. (Getty Images)


De leider van de voormalige Farc-rebellen in Colombia heeft de regering opgeroepen om de "systematische moord" op ex-strijders te stoppen. Zijn oproep volgt op twee moorden.

In een open brief aan president Iván Duque zei Rodrigo Londoño dat in de zaken het gebrek aan bescherming van Farc-leden door de autoriteiten werd benadrukt. Een ex-strijder werd doodgeschoten tijdens zijn werk als journalist en de andere werd gedood, nadat hij een VN-team had ontmoet.

President Duque heeft de moorden veroordeeld en een onderzoek gelast. De vredesovereenkomst van 2016 tussen de regering en de Farc maakte een einde aan meer dan vijf decennia van gewapende conflicten. De deal resulteerde erin dat ongeveer 7.000 ex-strijders hun wapens neerlegden. Sindsdien zijn ongeveer 160 ex-jagers en hun familieleden gedood, zei de Farc. Eerder bekend als de Revolutionary Armed Forces of Colombia, is de Farc nu een politieke partij, de Revolutionary Alternative Common Force.

Anderson Pérez Osorio, die als journalist voor een Farc-verbonden verkooppunt werkte, werd maandag doodgeschoten in het zuidwesten van Cauca, terwijl Daniel Esterilla werd vermoord nadat hij een ontmoeting had gehad met de VN-missie in het zuidwestelijke departement van Cauca Nariño, zei de Farc.

Rodrigo Londoño - beter gekend door zijn strijdersnaam, "Timochenko" - zei dat de zaken de laatste waren in "de lange lijst van ... staatsschendingen" van de vredesovereenkomst. Hij riep de politieke groeperingen en de internationale gemeenschap op om "onmiddellijke en doeltreffende maatregelen van president Duque te eisen ... om een ​​definitief einde te maken aan dit bloedvergieten".

Op Twitter zei Duque - een criticus van de vredesovereenkomst - dat ambtenaren een spoedvergadering zouden houden om de beschermingsmaatregelen te bespreken en te versterken. Hij beloofde dat degenen die verantwoordelijk zijn voor misdaden "zwaar gestraft" zouden worden.

In januari zeiden de Verenigde Naties dat de meeste moorden op voormalige Farc-rebellen waren gepleegd door illegale gewapende groeperingen en drugsbendes die vochten om voormalige Farc-gebieden. Sinds de vredesovereenkomst is Colombia's zwakke staatsapparaat niet in staat geweest om de controle over deze geïsoleerde regio's te nemen, zegt de VN. In plaats daarvan hebben illegale gewapende groeperingen de macht overgenomen. De veiligheidstroepen en president komen steeds meer onder vuur te liggen, omdat ze het geweld niet hebben afgestraft.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April