Akiemboto laat zich informeren over onderhandelingen Alcoa
18 Jun 2019, 12:40
foto
Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen laat zich uitgebreid informeren door de presidentiële commissie over de resultaten van de onderhandelingen met Alcoa. (Foto: NH)


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft zich de door de president benoemde 'Suralco/Alcoa onderhandelingscommissie' uitgebreid laten inlichten over de juiste en laatste stand van zaken. De onderhandelingscommissie werd vertegenwoordigd door Dillip Sardjoe (voorzitter), Marc Waaldijk, Irene Tholen, en de door haar aangetrokken juristen. In de onderhandelingen heeft de presidentiële commissie in de overeenkomsten voldoende waarborgen ingebouwd zodat de Afobaka Waterkracht centrale en de daarbij behorende infrastructuur, geheel tot en met de distributiecentrales in goede staat overgedragen zullen moeten worden, zegt NH. 

Als speciale genodigden waren bij de informatiebijeenkomst vrijdag eveneens aanwezig, de Assembleeleden Wendell Asadang (voorzitter van de Alcoa commissie) en Melvin Bouva (vicevoorzitter DNA en vaste voorzitter van de NH-commissie). Conform de onlangs gedane oproep van president Desi Bouterse in DNA voor het innemen van een nationale opstelling, "waarbij niets aan het toeval overgelaten kan worden dat onze kinderen en kindskinderen enig nadeel wordt toegedaan", is op deze besloten informatie bijeenkomst uitvoerig ingegaan op alle facetten van de onderhandelingscommissie behaalde resultaten in correlatie met de aan hun verstrekte opdracht.


De voorzitter van de presidentiële commissie, Dilip Sardjoe, in gesprek met minister Sergio Akiemboto.

Aan De Nationale Assemblee is intussen een aantal concept-overeenkomsten aangeboden om zo snel mogelijk de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-Overeenkomst tussen Suriname en Alcoa te behandelen en conform de wens van de regering-Bouterse de overdracht van de Afobaka waterkrachtcentrale niet later dan 31 december 2019 te effectueren. Ter voorbereiding hiervan heeft minister Akiemboto zich de afgelopen weken eveneens uitvoerig laten inlichten door zijn eigen team van directie, adviseurs en deskundigen evenals andere betrokkenen vanuit het beleidsgebied van de regering en DNA. 

Tijdens de informatie bijeenkomst is door de presidentiële commissie uitvoerig stilgestaan bij het verloop van het onderhandelingstraject, het besluit van de regering om de productiefaciliteiten niet over te nemen, evenals de onderwerpen: energie, milieu, sanering en herinrichting van eventuele aangebrachte schade (Schadevergoedingswet) en als laatst de overname van de dam door de Staat Suriname.

De minister heeft benadrukt dat de afgelopen 100 jaren Suralco/Alcoa zich als een goede partner heeft opgesteld, evenals hij zo ook verwacht dat die partner zijn verantwoordelijkheden serieus neemt en zorg draagt voor een goede oplossing gericht op de toekomst. Dit met behoud van alle rechten en plichten, tegenover de Staat Suriname en andere partijen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April